Oude Doos

De Burendag op zaterdag 23 september 2023 telde in Akkrum zes officieel aangemelde evenementen. Daaronder was ook de diamiddag voor bewoners van de Galemaleane in Akkrum, die in It Pakhûs werd gehouden. ,,It wie wer in âlderwetsk optreden’’, aldus de bestuursleden van de organiserende stichting Akkrum Ald en Nij over de geslaagde burendag.

Juni 2028: Brood uit de prullenmand eten, midden op straat op een oud kleed picknicken terwijl de brandweer komt, twee zwervers uit Heerenveen hadden de dagen van hun leven tijdens het New York van 1896 in Akkrum. Eric Blaauw (met pet) en dochter Yoëlle waren direct het eerste weekend aanwezig. Ze hadden zich niet aangemeld bij de organisatie, maar kwamen spontaan. Het tweede weekend nam Eric zijn broer Richard mee. Het duo zag er niet uit in hun verfomfaaide kleding, maar speelde de rol als zwerver fenomenaal. ,,Ik wilde de andere kant van de samenleving ook eens van nabij meemaken'', verklaarde Eric Blaauw, die in het dagelijks leven motoragent bij de politie in Heerenveen is. Zijn dochter Yoëlle sloeg samen met vriendin Hannah Pol uit Akkrum haar slag. De meesterlijk opgemaakte dames verkochten zwavelstokjes, maar gristen de dollar uit de hand van argeloze kopers en holden vervolgens hard weg. De opbrengst was prima, aldus Yoëlle Blaauw.
Foto:: Noordoost.nl/Alex J. de Haan
De komende weken aandacht voor het evenement in de rubriek De Oude Doos op Akkrum.net.
Tijdelijke actie: boek voor Vrienden van Akkrum.net
Het New York-evenement ‘Meet me at the Fountain’ in Akkrum heeft een eigen boek met foto’s en verhalen. De uitgave met hard kaft telt zo’n 850 foto’s van verschillende fotografen, verhalen en artikelen over de drukbezochte beide weekenden in juni 2018. De kloeke uitgave van 244 pagina’s heeft meer dan dertig hoofdstukken. Belangstelling voor het boek? Wordt Vriend van Akkrum voor tenminste vijftig euro per jaar en u ontvangt een exemplaar.
- Ja, ik word Vriend van Akkrum.net. Met boek of zonder boek!

Een kleine zeshonderd acteurs, figuranten en andere vrijwilligers deden in juni 2018 precies vijf jaar geleden twee weekenden lang mee aan de New York-dagen in Akkrum. Ze kwamen op de foto voor het grootste warenhuis ter wereld, dat oud-dorpsgenoot Frank Cooper aan Sixth Avenue in New York in 1896 liet bouwen. Een replica werd van bedrukt doek tot zestien meter hoogte opgetrokken. De lamp van de vuurtoren in Akkrum is vierduizend Watt en scheen tot tien kilometer ver. Akkrum was vanwege hun dorpsgenoot, die op 22-jarige leeftijd als Folkert Kuipers naar Amerika vertrok, in Amerikaanse sferen aangekleed.

Stifting Akkrum Ald en Nij is drok dwaande mei de tarieding fan in jûn yn novimber 2023 oer de Meinesleat en alles der omhinne. It giet bygelyks om bylden en de skiednis fan de Meinesleatbrêge, Jachtwerf Oost, Wedman&Oosterbaan (de bouwers fan de Akkrumer Jol), it fuotbalfjildsje wêr’t ek kuorbaljen wie en it swimbad.

Een gevelsteen in de woning Trigreppel 25 in Akkrum herinnert aan een van de oorlogsslachtoffers, die in Akkrum geboren zijn. Jacob Johan Akkerman zag op 8 april 1912 in Akkrum het levenslicht en stierf na verblijven in interneringskampen in Maleisië, Japan en Thailand. Hij overleed in 1943 in een kamp in Kuye, Thailand.

“Snackzaak Veenema, voor al uw hartige hapjes” staat op een reclamebord aan de voorzijde geschreven. In de tweede helft van de vorige eeuw konden inwoners van Akkrum en passanten terecht bij de snackbar van Lubbert Veenema, die op de Tsjerkebleek stond. Zijn zoon Jakob Veenema heeft nu een cafetaria aan het Heechein, aan de andere kant van de straat even verderop. Het terrein was in vroeger tijden in gebruik als begraafplaats voor minder draagkrachtige inwoners van het dorp. Ook toen al werden tijdens graafwerkzaamheden delen van menselijke skeletten gevonden, net als netwerkbeheerder Liander vrijdag tijdens de aanleg van een stroomkabel overkwam. Volgens archeologen gaat het om skeletten van vermoedelijke enkele eeuwen oud.

Dizze foto fan de kapper fan de famylje Arendsz oan 'e Buorren yn Akkrum is mooglik fan omtrint 1950. De minsken dy op de foto stean soene (lofts) Jopie Rorije wêze kinne, want dy hat wurke by Arendsz yn 'e húshâlding. Wa de oare minsken binne, is noch ûndudlik, mar soe ien fan de twa dochters (Annie of Roelie) fan Arendsz wêze kinne. In moai ferhaal dat nei boppe kaam is fan Roel de Jong. Hy skriuwt dat er ek sigaretten ferkocht waarden foar 75 sinten troch frou Arendsz. Jo koene se dêr fuortendalik opstekke, want der stie in brander mei flamke op ‘e toanbank.

Leerkracht Immy van der Veen-Akkerman van groep 6 van de Ds. Hasperschool in Akkrum heeft in een uitgebreid verhaal de naamgever van de christelijke school op papier gezet. Hendrik Hasper werd op 14 september 1886 in het Groningse Enumatil geboren. De Bijzondere Lagere school werd in 1919 opgericht en telt momenteel zo’n 140 leerlingen in zeven klassen.

Het Melkerspaed is met elf woningen een van de kortste straten in Akkrum. De straat dankt zijn naam aan het pad, dat in de 'nieuwbouw' in Akkrum-oost, indertijd naar de boerderij It Hiemstee leidde. Bovenstaande foto heeft Thom de Vos in 1968 gemaakt van de boerderij die op de splitsing van het Melkerspaed en de Boarnsterdyk stond. De boerderij was van Sjouke en Hinke Dijkstra. Anno 2019 woonden Eelke en Geeske Schaap daar.

De christelijke Ds. Hasperschool in Akkrum is in 1919 gesticht als Bijzondere Lagere School aan de Boarnsterdyk. De school stond wat achteraf, verscholen achter de woningen, vlakbij het viaduct onder de rijksweg A32. Het pad er naar toe lag tegenover de zuivelfabriek van destijds, nu inmiddels een woning naast het viaduct over de Boarnsterdyk. De school heeft nu een splinternieuw onderkomen in de Brede School aan de Stringen in Akkrum.

Stifting Akkrum Ald en Nij is drok dwaande om mear ynformaasje te garjen oer de beropsfiskery yn Akkrum en Nes. Twa beropsfiskers wiene Haye Siksma en Jentsje van Es, mar neffens Pier van der Heide fan de stifting binne der miskien wol mear.

De Mounedyk in Akkrum tijdens de oorlogsjaren. Een skûtsje ligt afgemeerd in het bevroren ijs van de Polsleat. Het is een van de foto’s van de Mounedyk, die vanaf vandaag op de website van de stichting Akkrum Ald en Nij is te zien. Beheerder Pier van der Heide heeft een selectie uit een groot aantal foto’s gemaakt, die in de loop van de jaren gemaakt zijn.
- Privaattonnen en huisvuil langs De Boarn
- Steatsyportret Brânwar Akkrum foar gemeentehûs
- Stoomtrein met kolentender langs Himdyk
- De Iperen Poarte dankt naam aan twee vergroeide iepen
- Kleinste straat van Akkrum: Hopmanshôf
- Harddraverij maakte Sake Visser beroemd
- Bruggetjes voor bewoners Kanadeeskestrjitte Akkrum
- Radiostilte op de Koarte Miente in Akkrum
- Mytische prestaties aan Adam Hurdrider uit Akkrum toegedicht
- Oude Schouw: overzet en reclame voor pruimtabak
- Oude dwingers en spannende verhalen over ratten
- Eerste Meinesleatbrêge Akkrum rond 1900
- Mounedyk Akkrum, gezien vanaf het Leechein
- “De weg naar Heerenveen” begint op de Kleef
- Coopersburg Akkrum: wonen met veldwachterssalaris
- Welgelegen Akkrum: voor vrouwen én mannen
- Zeepziederij en Stellingmolen in Akkrum
- Statige bomenrij langs de Galemaleane in Akkrum
- Zestien huizen op de Sitadel in Akkrum
- Kanadeeskestrjitte in 1902: zandweg met kruiwagen