Akkrum.net

De Sake Visserstrjitte in het Hemmenplan in Akkrum is vernoemd naar een bekende veehouder. Op de foto is de officiële opening van de toen pas aangelegde straat op zaterdag 3 september 1988. Sake Meintes Visser won met zijn dravers in de eerste helft van de 19e heel wat prijzen. Vandaar dat zijn alter ego met een paard de opening verrichtte.

Sake Meintes Visser was zo trots op zijn hengst De Nette dat hij er een schilderij van liet maken. De topdraver won ook de eerste gouden zweep voor de veehouder annex koopman. Visser won in totaal veertien gouden zwepen en dertig zilveren. Hij werd op 6 maart 1772 in Wartena geboren en overleed op 71-jarige leeftijd op 1 april 1843 in Akkrum.

Zijn vaste pikeur Wouter Piekes van der Meulen, achterneef van zijn echtgenote Suster Synes. Ze was landbouwersche, zoals dat toen heette. Het paard De Nette is niet door Sake Meintes Visser gefokt, maar werd eind augustus 1839 door hem van de landbouwer B. J. Hemmes te Niewolda (provincie Groningen) gekocht voor de prijs van f 1200.

Foto: Pier van der Heide/Stifting Akkrum Ald en Nij.

Nog geen reacties.

(advertentie)