Akkrum.net

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een politieambtenaar een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist. Hij wordt ervan verdacht op 5 juli 2022 bij een afrit van de A32 in Heerenveen doelbewust een schot te hebben gelost op de cabine van een rijdende trekker, die door de toen 16-jarige Jouke Hospes uit Akkrum werd bestuurd. Deze kogel trof de spijl midden in de cabine ter hoogte van het hoofd van de bestuurder.

De officier van justitie vindt dat er sprake is van een poging doodslag. De politieambtenaar had volgens hem niet mogen schieten op de cabine. “Er werd immers niet op de verdachte of zijn collega’s ingereden. Hij dacht dat misschien wel, maar het was feitelijk niet het geval.”

Protesten
Het incident vond plaats op een rotonde van een afrit van de A32 bij Heerenveen op een moment dat er overal in Nederland protesten tegen het stikstofbeleid van de regering waren. Overal waren brandhaarden en de politie moest optreden tegen demonstraties, aldus het openbaar ministerie. In Heerenveen waren eerder op de dag al incidenten geweest bij twee distributiecentra en meerdere bestuurders van trekkers besloten die dag over een deel van de A32 te rijden.
 

De terechtstaande politieambtenaar was samen met een collega als eerste ter plaatse. Zij probeerden onderaan de afrit de trekkers tegen te houden. De trekkers vlogen links en rechts aan hen voorbij; hen tot stoppen manen was onmogelijk, aldus de officier van justitie.

Vlakbij het hoofd
Nadat er assistentie was gekomen, kwam de colonne met trekkers uiteindelijk tot stilstand. Enkele bestuurders van de trekkers die vooraan stonden, werden aangehouden. De uiteindelijk beschoten trekker uit de stilstaande rij. Daarbij stuurt hij zijn trekker in tegengestelde richting de rotonde af. De eerdere genoemde collega van de politieambtenaar lost een waarschuwingsschot, de vandaag terechtstaande politieambtenaar schiet op de cabine. Dat doet hij omdat hij denkt dat er op hem wordt ingereden. De kogel slaat in aan de zijkant van de cabine vlakbij het hoofd van de Jouke Hospes.
 
Andere film

De officier van justitie vertelde dat het leek alsof de politieambtenaar in een andere film was terecht gekomen. Er werd immers niet op hem ingereden. “Hij zat in de film van de inrijdende trekkers. Een film die hijzelf onbedoeld heeft gestart en waarin hij ook anderen heeft meegenomen.” Het was een vergissing die de officier van justitie niet begrijpt. Hij zei niet te zien niet hoe het handelen van de politieambtenaar te rechtvaardigen is. Ook omdat er volgens hem geen sprake was van noodweer in welke vorm dan ook.

Complex

De politieambtenaar heeft in de ogen van het Openbaar Ministerie een fout gemaakt. Een fout in de uitoefening van zijn werk, waarbij de officier van justitie wel oog heeft voor het feit dat hij zijn werk moest doen in een zeer complexe situatie.

De moeder van de bestuurder heeft bij het uitoefenen van haar spreekrecht in de rechtszaal namens de familie uitgelegd wat deze zaak met hen heeft gedaan. Haar zoon en het gezin vinden dat de politieambtenaar moet erkennen dat hij fout zat en dat een excuus op zijn plaats is.

De officier van justitie zegt in deze zaak alle relevante factoren te hebben meegenomen in het bepalen van de strafeis. In deze zaak kwam hij uit op een voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van een jaar. De uitspraak in deze zaak is op 1 december 2023

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan - Bron tekst: Openbaar Ministerie

Nog geen reacties.

(advertentie)