Akkrum.net

images/foto/cats/agrarisch/22071450_Haskerdijken_boerenprotest_zakdoek.jpg

Volgens het openbaar ministerie zijn er voldoende redenen om te onderzoeken of het schietincident rond boerenzoon Jouke Hospes (16) een poging tot doodslag is. Daarop staat een maximale gevanenisstraf van tien jaar. Tijdens een boerenprotest in Heerenveen trok een agent zijn pistool en schoot gericht op de cabine van de trekker, waarmee Hospes over een vluchtheuvel weg uit een wachtende rij voertuigen reed. Het strafrechtelijk onderzoek is inmiddels gestart.

De officier van justitie heeft de beslissing genomen op basis van het afgeronde feitenonderzoek door de Rijksrecherche. Vraag is of het gebruik van geweld conform de regels in de ambtsinstructie, voor onder meer politieagenten, heeft plaatsgevonden. Dat is volgens het openbaar ministerie niet het geval.

Onderzoek
In het onderzoek van de Rijksrecherche zijn getuigen gehoord en beelden bekeken. Het incident is uitvoerig geanalyseerd. Het Openbaar Ministerie is op basis van dit onderzoek van oordeel dat deze politieagent ten onrechte gericht op Hospes heeft geschoten. Van direct gevaar voor het leven van de agent of dat van anderen was op dat moment geen sprake.

Gebruik dienstpistool
De Rijksrecherche ook onderzoek gedaan naar het handelen van twee andere politieagenten. Eén politieagent vuurde een waarschuwingsschot af. De andere trok het wapen en richtte op een persoon. De officier van justitie concludeert dat deze politieagenten eveneens niet conform de ambtsinstructie hebben gehandeld. Toch ziet de officier geen reden om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek, omdat zij niet gericht hebben geschoten. De politie zal dit intern afhandelen.

  • Meer over het schietindicent tijdens de boerenprotesten in 2022 op deze link.
Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan; video: Openbaar Ministerie
 

Nog geen reacties.

(advertentie)