Akkrum.net

De zaak tegen de 16-jarige Jouke Hospes uit Akkrum is geseponeerd. De politie betichtte hem van een poging tot doodslag tijdens boerenacties in Heerenveen De knaap reed dinsdagavond na de protesten weg van het knooppunt Heerenveen, nadat hij door de politie was beschoten. Hij werd even later die avond op de Jousterweg in Oudehaske opgepakt en opgesloten in een politiecel in Leeuwarden. Woensdagavond werd hij vrijgelaten.

Uit beelden op sociale media bleek dat de jonge boerenzoon met zijn trekker en ladewagen uit een rij wachtende auto’s en trekkers wegreed. Toen een van de agenten dat zag, probeerde hij Hospes junior aan te houden en loste hij een waarschuwingsschot. Direct daarna werd gericht geschoten. Een van de kogels boorde zich op hoofdhoogte in de stijl van de cabine van Jouke Hospes.

,,Op basis van een zorgvuldig en tegelijkertijd snel onderzoek komen we achteraf bezien tot de conclusie dat er geen aanknopingspunten zijn voor het vervolgen van deze jongeman'', aldus het openbaar ministerie in een verklaring.

Een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland en een 34-jarige man uit de gemeente Heerenveen, die tegelijkertijd met de jonge Akkrumer werden aangehouden, zitten nog in bewaring. Zij zijn nog verdachte, laat het openbaar ministerie weten.

In een interview met Omrop Fryslân laat Jouke Hospes weten graag met de betrokken agent in gesprek te willen gaan. Hij wil weten waarom de man gericht op hem heeft geschoten. ,,It is in dûbel gefoel. Der hat ien op jo sjitten en dat bliuwt je wol by. Ik wie der foar myn takomst. Ik ha fierder neat ferkeard dien’’,zegt Jouke Hospes.

Het onderzoek van de Rijksrecherche naar het vuurwapengebruik door de politie tijdens de protestactie loopt en staat los van het onderzoek naar mogelijk strafbare gedragingen van de twee verdachten. Op het onafhankelijk onderzoek van de rijksrecherche kan en mag het OM niet vooruit lopen. De politieman – een inwoner van Opsterland – is volgens berichten onder begeleiding van collega’s ondergedoken. Zijn huis wordt bewaakt.

Beeld: Omrop Fryslân

Zie ook: It ferhaal fan Jouke: "Ik wol witte wêrom't de plysje sketten hat" 

 

 

Nog geen reacties.

(advertentie)