Akkrum.net

Het kogelgat in de stijl van de trekkercabine van Jouke Hospes.

Jouke Hospes (16) uit Akkrum zit sinds dinsdagavond vast in een politiecel on Leeuwarden. De jongen is beschuldigd van doodslag, samen met een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland en een 34-jarige man uit de gemeente Heerenveen. Boeren protesteerden woensdagmiddag bij het politiebureau in Leeuwarden  maar op verzoek van de vader zijn ze aan het eind van de middag vertrokken.

De doodsbange knaap reed dinsdagavond na de protesten weg van het knooppunt Heerenveen, nadat hij door de politie was beschoten. In de Leeuwarder Courant van vandaag doet moeder Jitske Hospes het verhaal. ,,As dy kûgel dêr in pear millimeter neist sitten hie, wie Jouke gewoan dea west. Wêrom sjitte se net op in bân?’’

Tijdens het boerenprotest dinsdagavond in Heerenveen werden de maten van Hospes junior beboet. Hij en zijn broer Sytse (17) reden er met hun trekkers langs, maar de politieagenten ter plekke waren daar op tegen en een van hen trok zijn dienstpistool. Een van de kogels raakte een ijzeren spijl in de cabine. Op hoofdhoogte zit een gat van zo’n 12 millimeter.

Rond half acht vertrokken de gebroeders Hospes met vrienden uit Vegelinsoord richting Heerenveen, aldus de LC in een uitgebreid verslag. ,,Allegear boerebern, jonges en famkes, fan ‘e pleats, fan’t leanbedriuw’’, zegt Tjitske Hospes. Jouke reed in een rode trekker met ladewagen, Sytse in de Unimag. Beide voertuigen waren versierd met Friese vlaggetjes.

Na de schietpartij reden de boerenzoons door naar huis, richting Terherne. De politie zetten de achtervolging in en hield ze bij Haskerdijken staande. Jouke Hospes moest mee. Hoe hij het maakt, weet zijn moeder niet. De ouders mogen niet bij hem. Volgens broer Sytse Hospes stond de politie erbij te lachen toen ze het kogelgat zagen. Daarop ontstak hij in woede. ,,Se hienen it wol oer myn broer.’’ Bij moeder Tjitske Hospes biggelen de tranen over de wangen. ,,Wy hoopje sa dat er aanst wer thús komt.’’

  • Meer op LC.nl
  • Meer over het schietindicent tijdens de boerenprotesten in 2022 op deze link.

 

Foto: Familie Hospes

Nog geen reacties.

(advertentie)