Akkrum.net

De twaalfde editie van de Reuzedei Akkrum was net als vorige jaren weer een groot succes. Een record aantal kraampjes op de duurzame markt, de NK Groenleven Zonnebootrace en het zonnige weer trokken veel bezoekers naar Akkrum.

In een volle Terptsjerke hield de Reus van dit jaar, weerman Gerrit Hiemstra, een interessante lezing over de klimaatveranderingen. Volgens hem is er momenteel ,,geen balans meer op de aarde. De onbalans wordt steeds groter. Het weer van vroeger bestaat niet meer. Dat komt ook niet meer terug. De winters zullen steeds warmer worden. De vraag is hoe het nu verder moet en wat u zelf kunt doen?”.

Duurzame Reus-trofee
De Duurzame Reustrofee van Akkrum ging dit jaar naar de medewerkers van Repair Cafe Akkrum, dat in 2024 zijn tienjarig bestaan viert. Elke eerst en derde woensdag van de maand staan momenteel veertien vrijwilligers klaar in Mienskipssintrum Leppehiem om technische en andere probleem op te lossen. Geen klus is de vrijwilligers te veel: van repareren van kapotte stofzuigers, lampen, klokken tot aan het inkorten van broeken en inzetten van ritsen in kleding. De trofee werd uitgereikt door wethouder Gerrie Rozema van de gemeente Heerenveen.

Duurzame markt
Op de duurzame markt konden bezoekers genieten van gevarieerde producten voor puur, bewust en duurzaam leven. Op het foodplein konden de bezoekers even bijkomen onder het genot van live muziek, hapjes en sapjes. Na het succes van vorig jaar was er dit jaar ook weer een rommelmarkt in de Galemaleane. Met een recordaantal deelnemers heeft iedereen de mogelijkheid gekregen om producten een tweede leven te geven.

Zonnebootrace
Het zonnige weer zorgde bij het NK GroenLeven Zonnebootrace weer voor veel spektakel. Met 13 teams werd er dit jaar gestreden om de eerste plaats van het NK GroenLeven Zonnebootrace. Vanaf de kade bij de spoorbrug in Akkrum kon iedereen de race prachtig volgen. Daar stond ook een groot scherm zodat de race ook aan de ander kant van Akkrum kon worden gevolgd en de start van de sprint. Het zonnige weer zorgde ervoor dat de zonneboten continu volop konden varen.
 

Watermuziekspektakel
Het afsluitende watermuziek feest was dit jaar weer als vanouds. Langs de wateren van Akkrum stonden dertien deelnemers, die iedereen in hun bootje wist te boeien met hun muzikale optredens.

Lees meer over de Reuzedei, het Watermuziekspektakel en de Zonnebootrace van 2024 op deze links:

Foto's: Ramina Kneefel

240511 Akkrum Reuzedei GerritHiemstra 1000240511 Akkrum Reuzedei GerritHiemstra kerkvol 1000

Nog geen reacties.

(advertentie)