Akkrum.net

De laatste punten op de i voor de Akkrumer zonneboot Us Reus met van links naar rechts Albert Kneefel, Gauke Mud, Nick Groenbroek, Rimmer van der Heide en Alexander Kneefel.

De zonneboot Us Reus van zes jongeren uit Akkrum doet in het Hemelvaartweekend mee aan de NK Zonnebootrace 2024. Alexander Kneefel, Rimmer van der Heide, Jesse Bouwer, Atse Schotanus, Jurre Soepboer en Mats Goerres hebben de handen ineen geslagen. Albert Kneefel, Gauke Mud en Nick Groenbroek hebben de jongens geholpen om in vijf weken tijd een aangekocht casco volledig vaarklaar te maken.

In een partytent op het evenemententerrein bij de passantenhaven, waar het kampement voor de zonnebootracers is opgetrokken, zetten de Akkrumers de laatste punten op de i. De kale boot is met alle benodigde technische attributen uitgerust. Twaalf sponsors hielpen de Akkrumer bouwers flink op weg. Ze droegen financieel of in natura bij. Boot Akkrum bijvoorbeeld gaf de elektrische buitenboordmotor – een Torqeedo Cruise 2.0 - ,,in bruikleen’’. De motor heeft een afstandsbediening.

Een proefvaart in De Boarn bij Akkrum wees uit dat Us Reus een maximum snelheid van zestien kilometer per uur haalt. Twee zonnepanelen van elk 210 Wp leveren de stroom, die in twee serieel geschakelde accu’s van elk 55 Ampère wordt opgeslagen. ,,De oare boaten kinne folle hurder as wy’’, vertelt Albert Kneefel, die er aan toevoegt dat ook wordt gekeken naar de hoeveelheid stroom die via de zonnepanelen wordt bijgeladen.

Het Akkrumer team doet mee in de nieuwe Start-up Klasse, waar ze als enige deelemer zijn ingeschreven. ,,Wy hope dat takom jier mear teams meidogge’’. In totaal strijden dertien teams om de titel ‘Nederlands Kampioen Zonnebootrace 2024’.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

De zonnebootracers gaan goed uitgerust op pad. Op het kampement bij de passantenhaven in Akkrum staan tenten, caravans en zelfs een voormalige Amerikaanse schoolbus.240509 Akkrum Zonneboot kampement schoolbus 1000

 

240510 AkkrumZonnebootrace kampement 1000

Het zit niet altijd mee: de piloot van een van de toppers, Solarteam Twente, moet peddelend terug.240510 AkkrumZonnebootrace SolarboatTwente peddelend 1000

 

Nog geen reacties.

(advertentie)