Akkrum.net

Piloot Mats Goerres komt binnen met Us Reus, de eerste zonneboot met Akkrum als thuishaven.

Het Akkrumer zonnebootteam heeft zich met de boot Us Reus kranig gehouden. Tijdens de verschillende wedstrijdonderdelen van de NK Zonnebootrace 2024 kwam de ploeg heel behoorlijk voor de dag. Er was dit jaar een speciale klasse, de Reuze Start-up Klasse, waarin alleen de Akkrumer voeren. De komende jaren kunnen ook andere nieuwkomers in deze klasse mee doen.

Endurance
Tijdens de duurrace over twee en vijftig kilometer in de wateren rondom Akkrum en Nes had Us Reus 3 uren, 44 minuten en 3 seconden nodig. Us Reus heeft daarbij een halve endurance gevaren. Bij de ‘grote jongens’ was het Sunflare Solarteam uit Drachten verreweg het snelst met een tijd van 2:19:28. Hun plaatsgenoten van het Spectrum Solarteam eindigden bijna 54 minuten achterstand op de tweede plek, Solar Team Sneek eindigde nog geen minuut daarna op de derde plek.

Rondje Akkrum
Tijdens het rondje Akkrum, waarin de deelnemers in een uur tijd zoveel mogelijk rondjes in het dorp moeten varen, heeft Us Reus één rondje gevaren. Het verschil in snelheid tussen de verschillende klassen was te groot om Us Reus het hele uur mee te laten varen. Het rondje Akkrum begon met een hardloop- en zwemwedstrijd. De deelnemers moesten dit jaar 800 meter hardlopen en 40 meter zwemmen naar de overkant om daar de boot aan te tikken.

Sprint
De sprint startte bij de voormalige Rabobank, dat inmiddels is omgebouwd tot woonappartement, met de finish in de kolk bij de spoorbrug. Door het fantastische mooi weer kon iedereen vol gas varen. In de sprintrace zijn twee teams niet gestart. Zij zijn daarbij op gelijke voet als laatste geclassificeerd.

Botsing met rubberboot
In de sprint werd de HAN-solarboat na een boting met een onbemande rubberboot gediskwalificieerd. De piloot verloor de macht over het stuur. Bij de aanvaring vielen geen gewonden en is verder goed afgelopen, aldus de organisatie.

Foto's: Ramina Kneefel

Team Akkrum - in blauw shirt van links naar rechts; Rimmer van der Heide, Jurre Soepboer en Alexander Kneefel - krijgt de beker uit handen van Reuzedei-bestuursleden Twan Kooistra (links) en Harry Haitsma.240511 NK Zonnebootrace TeamAKkrum 1000

240511 NK Zonnebootrace winnaars 1000

 

 

 

 

Nog geen reacties.

(advertentie)