Akkrum.net

In het maken van de plannen voor Akkrum en Nes houden meerdere partijen de bal hoog.

Dinsdag 9 en woensdag 10 mei 2023: Romte Akkrum-Nes - Als je je oor in Akkrum en Nes te luister legt, zijn er ideeën genoeg over waar het heen moet. “Er moeten gewoon woningen bij”, “De Utingeradeelhal heeft gewoon onvoldoende capaciteit”, “We hebben het al jaren over een zwemstrandje” “De natuur staat te veel onder druk” “Spikerboor is op een postzegel na, helemaal volgebouwd".

Er zijn genoeg mensen die het wel weten als je ze vraagt wat er moet gebeuren met Akkrum Nes, maar hoe dan? En wie neemt het initiatief? En hoe zorg je dat tegenstrijdige belangen en ontwikkelingen met elkaar in evenwicht worden gebracht? Dan moet je met elkaar aan tafel. Romte Akkrum-Nes een ontwerpconferentie. Plaatselijk Belang Akkrum/Nes en stichting Akwaseum hebben het initatief genomen voor Romte Akkrum-Nes. Dat is een tweedaagse ontwerpconferentie, waarin inwoners en overheid samen, al schetsend oplossingen ontwerpen voor de ruimtelijke vraagstukken in en rond Akkrum en Nes.

Dinsdag 9 mei en woensdag 10 mei wordt er in Mienskipssintrum Leppehiem aan verschillende tafels, gewerkt aan omgevingsschetsen. Tijdens deze twee dagen maken landschapsarchitecten tekeningen van wat er ter tafel komt.

Een tekenende notulist
De conferentie zal worden voorgezeten en geleid door Canisius Smit uit IJlst. Als medewerker van de Dienst Landelijk Gebied leidde hij vaker dit soort bijeenkomsten. “De kracht van deze werkwijze is dat de beelden in de hoofden van de mensen, zichtbaar worden op kaarten.” “Landschapsarchitecten zijn eigenlijk tekenende notulisten”. “Doordat de ideeën op kaarten komen, worden het mogelijk om beelden en ideeën met elkaar te combineren. Dit is echt de kans om de ruimtelijke opgaven in en rond Akkrum en Nes integraal van een aantal scenario’s te voorzien.”, aldus Smit.