Akkrum.net

Een Friese versie van 'Kinderen voor kinderen', maar dan net even anders. Regisseur Murk-Jaep van der Schaaf uit Nes (H) maakte een Youtube-versie van het songfestival Sjong Junior, waar acht Friese scholen bijna een half jaar lang aan hun eigen lied werken en in een finaleshow in Drachten om de hoogste eer strijden. Het resultaat is straks een Youtube-serie van acht afleveringen.

,,Aflevering vier van de Ds. Hasperschool, die sinds deze week online staat, was voor mij een leuke thuiswedstrijd als geboren en getogen Akkrumer en als oud-leerling van de school. Het enthousiasme van de leerlingen en ook de toewijding van juf Greetje Hemstra resulteerde in een krachtig nummer over 'vrijheid'.’’

Spotify

De eerste vier van acht liedjes van de deelnemende scholen zijn nu al in de afleveringen op Youtube te horen. Alle liedjes worden vanaf begin juni op streamingdienst Spotify naar een publiek over de hele wereld gebracht. ,,We hopen natuurlijk dat de nummers tijdens de komende zomer hun plaatsje in de playlists van de jeugd veroveren. Aan de kwaliteit en dansbaarheid van de tracks zal het wat mij betreft niet liggen.’’

Het maken van de acht afleveringen vergen zo’n vier maanden werk, vertelt Murk-Jaep van der Schaaf. Hij doet de productie, regie en montage. Daarnaast is hij bezig met vergaderen en fondsenwerving. De productie van de muziek is in handen van zanger/presentator Raynaud Ritsma en gitarist/producer Dirk-Lennart Hogeveen.

Samen met Raynaud Ritsma werkte Van der Schaaf het concept voor Omrop Fryslân uit. De Friese scholen konden begin dit jaar aan een online muziekles op www.sjong.frl meedoen. ,,De kern is dat we de kinderen zo veel mogelijk in de ontwikkeling van de nummers betrekken. We filosoferen en brainstormen met ze over hun thema. Daarna schrijven we met de kinderen een tekst op basis van speciaal geproduceerde muziek’’, aldus Murk-Jaep van der Schaaf. Vanuit dit concept is er nu ,,een hele krachtige samenwerking’’ tussen Omrop Fryslân en de (taalbevorderings-)organisaties als Cedin, Afûk, Keunstwurk en 'Méér muziek in de klas'.

Op vrijdag 10 juni 2022 is de finaleshow in schouwburg De Lawei in Drachten

Lees ook: "Making of"-video songfestivallied swingt in Akkrum

 

220505 Nes filmmaker Murk JaepvanderSchaaf zangerRaynaudRitsmaMurk-Jaep van der Schaaf (links) en Raynaud RitsmaWie is Murk-Jaep van der Schaaf?
Geboren en getogen Akkrumer Murk-Jaep van der Schaaf (1985) is documentairemaker en freelance regisseur. Sinds 2006 werkt hij fulltime aan eigen producties en in opdracht van diverse opdrachtgevers, waaronder landelijke en regionale omroepen, culturele instellingen en bedrijven. Zijn passie en liefde liggen bij de ambachtelijke documentairefilm en televisieseries. Verhalen waarin inhoud en vorm elkaar in balans houden en versterken.

Sinds 2014 is hij betrokken bij Omrop Fryslân 'SkoalTV', dat twee jaar geleden is omgedoopt tot het online platform 'Tsjil'. Voorheen regisseerde hij daar de programma's Tsjek en WitWat, waardoor zijn focus heel sterk op content voor het primair onderwijs is komen te liggen.

Nieuw format Sjong Junior
Het nieuwe format Sjong Junior is ontstaan vanuit het eerdere Sjongfestival, een tweejaarlijkse koorzangwedstrijd voor Friese basisscholen met een finaleshow in schouwburg De Lawei. Toen de editie van 2021 door de pandemie niet door kon gaan, is Murk-Jaep van der Schaaf door Omrop Fryslân benaderd om met een eenmalig Youtube-alternatief te komen.

,,Omdat ik min of meer carte blanche kreeg om mijn eigen visie met het bestaande evenement te verweven heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Het verbaasde mij al langer dat muziek in Friesland maar heel beperkt wordt ingezet bij de pogingen om het gebruik van de Friese taal onder jongeren te stimuleren. Eigentijdse Friestalige popmuziek voor jongeren bestaat praktisch niet en het muziekonderwijs op scholen staat al jaren op een laag pitje, terwijl muziek ontzettend belangrijk kan zijn voor de cognitieve ontwikkeling en essentieel is voor taalbeleving, in dit geval it Frysk.’’

 

Nog geen reacties.

(advertentie)