Akkrum.net

Het songfestivallied “Frij” van leerlingen van de Ds. Hasperschool in Akkrum is klaar. Niet alleen het lied maar ook de video van het maakproces swingt als een trein. De leerlingen hebben de tekst zelf geschreven en zingen hun eigen song tijdens de finaleshow op vrijdag 10 juni in schouwburg De Lawei in Drachten. Acht scholen doen mee aan het Friestalige songfestival Sjong Junior. De flitsende video is gemaakt door oud-leerling en nu documentairemaker Murk-Jaep van der Schaaf uit Nes (H).

Leerlingen uit groepen 6, 7 en 8 van de Ds. Hasperschool hebben het lied samen met zanger en presentator Raynaud Ritsma geschreven. Het maken van het lied is samengevat in een video van vijftien minuten, die op het Youtube-kanaal “Tsjil” van Omrop Fryslân is te zien. In de week van de nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag is de video van de Ds. Hasperschool gepubliceerd..

Het nieuwe format Sjong Junior is ontstaan vanuit het eerdere Sjongfestival, de tweejaarlijkse koorzangwedstrijd voor Friese basisscholen met een finaleshow in de Lawei. Bedenker van de nieuwe opzet is Murk-Jaep van der Schaaf. Als freelance regisseur en documentairemaker werkt hij voor tal van opdrachtgevers, waaronder landelijke en regionale omroepen. Omrop Fryslân gaf hem de vrije hand. De videofilms van de acht scholen zijn gemaakt ,,vanuit de wens om een groter aanbod Fryske popmuziek voor jongeren van de grond te krijgen. We hopen dat we met dit concept een Fryske kinderen voor kinderen traditie van de grond gaan krijgen’’, vertelt Van der Schaaf.

Lees ook: Songfestival-serie op Youtube uit koker van inwoner Nes (H)

Bekijk de video hier:

Nog geen reacties.

(advertentie)