Akkrum.net

Restanten van een van de gekapte kastanjebomen op de Tsjerkebleek

Een ‘plofbedrijf’ helpt de twee overgebleven kastanjebomen op de Tsjerkebleek in Akkrum aan een beter leven. Medewerkers van TFI Vitaler Groen in Hollandse Rading zijn inmiddels tweemaal geweest om de de grond rondom de wortels te injecteren. In geboorde gaten net buiten het wortelplan van elke boom wordt met luchtdruk een substraat van wormencompost ingespoten. Op die manier krijgt de bodem meer lucht en groeien wortels naar buiten toe.

Twee van de vier monumentale kastanjebomen op de Tsjerkebleek zijn maandag 27 februari 2023 gekapt. De gemeente Heerenveen gaf de opdracht daartoe. De beide bomen hadden geen lange levensverwachting, omdat hun wortelstelsel in de verdrukking kwam door de plastic matten met stenen, die het grasveld als parkeerplaats geschikt maken.

De actiegroep, die tegen kap ageerde, zegt dat veel inwoners van Akkrum-Nes ,,heel blij zijn dat de twee beste cultuur-historische kastanjebomen op de Tsjerkebleek zijn bewaard. De monumentale witte paardenkastanjebomen kunnen met de aanpak van de groeiplaats rondom de bomen nog lang mee.’’ Boomspecialisten van de Nederlandse Bomenstichting en een boomdeskundige van Tree-o-logic, die door de gemeente Heerenveen waren ingehuurd, kwamen tot die conclusie. Na de herinrichting van de Tsjerkebleek worden ook extra voedingsstoffen in de bodem rondom de stam van twee lindes en een kleinere kastanje aangebracht.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Archieffoto 2017: Medewerkers van TFI Vitaler Groen boren in Hoogezand gaten rondom de stam en injecteren dan met luchtdruk wormencompost in de kanalen.Een keienstrook in cement, die  geen water door laat, fundering onder wegen, die te ver doorloopt en dichtgeslibde roosters. Ze zorgen ervoor dat bomen in de verdrukking komen. Overheden zouden bomen meer ruimte moeten geven. De verstedelijking zorgt ervoor dat het wortelpakket en daarmee een gezonde groei van de boom in de verdrukking komt.Alex van Diermen (r) van TFI Vitaler Groen in De Bilt komt in het hele land soms schrijnende voorbeelden tegen. Met zijn collega Germon Offereins helpt hij in Hoogezand tweehonderd bomen aan een beter leven. In zeventien geboorde gaten net buiten het wortelplan van elke boom injecteert hij een substraat, dat uit wormencompost bestaat. ,,Op die manier sturen we de wortels naar buiten toe.'' De dertig platanen krijgen elk zo'n 250 liter uit de voorraadtank van een speciaal geprepareerde vrachtwagen, de 167 lindes iets minder. De verpieterde bomen staan langs de doorgaande weg en om een geplaveid parkeerterrein.  TFI verwacht meer opdrachten van Hoogezand en niet alleen daar. Het bedrijf heeft het in het hele land zo druk dat inmiddels de bouw van een vierde vrachtwagen op de rol staat.

Er is één reactie:

(advertentie)