Akkrum.net

Het zonnepark Leppagreide in Akkrum kan op zijn vroegst eind oktober 2022 stroom aan het landelijke net leveren. Dat is bijna een half jaar later dan de bedoeling was. Het park zou tijdens Reuzedei op zaterdag 28 mei officieel worden geopend. De vertraging is het gevolg van de beschadiging van de folie onder het aquaduct, precies op de plek waar eerst de kabel naar het transformatorstation zou worden getrokken. Netwerkbeheerder Liander moet eerst een ander tracé voor de kabels zoeken.

Liander moet alle voorbereidende werkzaamheden opnieuw doen. ,,Vanwege de aanwezigheid van het aquaduct en de rijksweg is het op zich al een complex project. Alles leek afgerond, maar we moeten alle voorbereidende werkzaamheden opnieuw doen.’’ Het netwerkbedrijf is niet alleen afhankelijk van toestemming van Rijkswaterstaat. Ook zoekt Liander nog een aannemer, die tegen die tijd in de gelegenheid is om de klus uit te voeren.

Na de lekkages van december wil Rijkswaterstaat geen risico's meer nemen. De dienst zoekt samen met Liander een ander tracé voor de kabels van het transformatorstation naar het zonnepark aan de andere kant van de rijksweg. De gestuurde boring voor het nieuwe glasvezelnet ging helemaal mis. De folie onder het zandpakket, waarin het aquaduct en de A32 en parallelweg liggen, werd op meerdere plekken beschadigd.

Liander heeft intussen contact met twee grondeigenaren over het vestigen van zakelijk recht ten behoeve van de aanleg van het tracé op hun grond. Ook is de benodigde aanvraag bij Wetterskip Fryslân ingediend. ,,Daarna kunnen wij de voorbereidingen verder afronden, zodat we ook daadwerkelijk aan de slag kunnen’’, aldus de woordvoerder van Liander. Dat zal op zijn vroegst begin oktober zijn.

Openingsfeestje later
Het bestuur van opdrachtgever Duurzaam Akkrum-Nes had het graag anders gezien. ,,Reuzedei zou een mooi moment geweest zijn om het zonnepark officieel te openen. Achter de schermen hadden we daar al voorbereidingen voor getroffen. We gaan er zeker een feestje van maken, maar dat zal op een ander moment zijn’’.

Lees ook:

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)