Akkrum.net

(Ingezonden)
In de Leeuwarder Courant van 15 november 2023 stond het artikel ‘Vakantiepark Akkrum wil groeien’. Recreatiepark Tusken de Marren wil in oppervlak vier kier zo groot worden en drie keer zo veel vakantiewoningen tellen als nu: 195 nieuwe woningen naast de bestaande 95 woningen.

Ook aan de Akkrumers is gedacht, schrijft de journalist. Dit heeft projectontwikkelaar Rotteveel hem vast in het oor gefluisterd. Wij dorpelingen mogen gebruikmaken van twee strandjes, het indoorzwembad en een indoorspeelhal. Zo!

Aan ons, de dorpelingen is niks gevraagd, in ieder geval niet aan mij. Ik zit er niet op te wachten dat er zó veel vakantiewoningen met bijbehorende voorzieningen komen en ik denk dat dit voor veel van mijn dorpsgenoten geldt.

Natuurlijk snap ik dat toeristen graag naar Akkrum komen en dat de plaatselijke ondernemers hier op inspelen. Ze zijn welkom. Dat Akkrum een aantal vakantiewoningen heeft, is helemaal prima. Maar ik wil niet dat Akkrum een dorp wordt waar de verhouding inwoners-vakantiegangers volledig zoek is,
waar de vakantiegangers het dorp willen beleven en hier naartoe komen omdat Akkrum zo authentiek is.

In het boek Grand Hotel Europa wordt geschetst hoe Europa langzaam maar zeker een openluchtmuseum voor toeristen dreigt te worden, waardoor juist die authenticiteit verdwijnt. Ik voorzie dat Akkrum met de komst van zo’n groot vakantiepark ook die kant opgaat. En wie spinnen hier garen bij? De  projectontwikkelaar en de bezitters (met name uit het Westen) van de vakantiewoningen, die Akkrum zien als een fijne plek om rendement uit hun investering te halen.

Dat zo’n groot vakantiepark niet bijdraagt aan het woongeluk van de Akkrumers en wij niet in een openluchtmuseum willen wonen lijkt van ondergeschikt belang. Is daar aan gedacht?

Jetske de Blaauw, Akkrum

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

4 reacties:

(advertentie)