Akkrum.net

De vuurwerkshow uit 2017 aan de Polsleatwei in Akkrum

De afgelaste vuurwerkshow in Akkrum is landelijk nieuws geworden. Het nieuws werd in het NOS Journaal, op Teletekst en de NOS-website in een adem genoemd met de eveneens afgelaste shows op de Hofvijver in Den Haag, Zoetermeer en Katwijk. Een bericht op Akkrum.net lag aan de berichtgeving ten grondslag.

Het duurde nog relatief lang voordat de afgelasting in de nieuwsmedia bekend werd. Als organisator nam Team Houwitzer het besluit vrijdag 30 december 2022 om 10.00 uur in de ochtend. Ìets meer dan een half uur later stond het bericht op de eigen Facebook-pagina. Pas nadat het bericht op Akkrum.net stond, brachten de al eerder geïnformeerde media het nieuws ook.

Akkrum.net bracht het bericht om 13:22 uur. De dienstdoend redacteur was om 11.04 uur al door Herman Gaarman gebeld, maar stond toen nog – met de telefoon uit - op de padelbaan in Heerenveen. Tussen de middag was er wel contact . Het bericht stond direct na het middageten op de site.

Na de publicatie op Akkrum.net kwam de berichtgeving op andere media los. Omrop Fryslân publiceerde om 15:42 uur een bericht over de zware storm in combinatie met de afgelasting van de vuurwerkshow in Akkrum. GrootHeerenveen.nl nam dat bericht integraal van de regionale omroep over. De Leeuwarder Courant volgde een uur later.

De dienstdoende redacteur van de NOS zag het bericht die middag voorbij komen en verwerkte het voor onder het NOS Journaal, Teletekst en sociale media. Weliswaar werden op tal van plaatsen vuurwerkshows afgelast, maar dank zij de vroege berichtgeving veroverde Akkrum en het Team Houwitzer een plekje in het landelijke nieuws.

Achtergrond
Verslaggever René Smid van de Leeuwarder Courant had ‘s ochtends al via de boodschappendienst Messenger op Facebook contact met Team Houwitzer opgenomen voor een sfeerverhaal, waarvoor hij ‘s middags met fotograaf Simon Bleeker wilde langskomen. Woordvoerder Herman Gaarman vertelde hem over de afgelasting, maar het duurde nog nog tot het eind van de middag voordat de LC daar een bericht overbracht. Het achtergrondverhaal werd op Oudjaarsmiddag gepubliceerd, vlak voor het moment dat de vuurwerkshow had moeten plaatsvinden. Omrop Fryslân zou ook in Akkrum langskomen, maar vond een alternatief.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan/ video NOS Journaal / Telekst-pagina: met dank aan André Tanis.

221230 Akkrum op Teletekst

 

 

 

 

 

 

Nog geen reacties.

(advertentie)