Akkrum.net

In het bijzijn van familie en vrienden krijgt Cor ten Kate in Leppehiem het boek over zijn verblijf in Duitse concentratiekampen uitgereikt door schrijver Fred Steigenga.

Pagina’s vol schreef hij over zijn verblijf in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. Hij overleefde ook een tweede Gestapo-kamp voor dwangarbeiders, waar hij na een ontsnapping uit het andere kamp terecht kwam. Op 99-jarige leeftijd is Cor ten Kate uit Akkrum op maandag 26 februari 2024 overleden. Dat was vrij kort na zijn vrouw Olga ten Kate-Kuiper, die op negentigjarige leeftijd op 6 februari 2024 kwam te overlijden en met wie hij alweer een flink aantal jaren geleden vanuit hun woning aan de Sake Visserstrjitte naar zorgcentrum Leppehiem verhuisde.

De altijd positief ingestelde Cor ten Kate heeft een bewogen leven achter de rug. Op zondag 9 oktober 2023 nog kreeg hij in Leppehiem het eerste exemplaar van het boek 'Baracke E: patiëntenparadijs' uitgereikt gekregen door schrijver Fred Steigenga. Het boek gaat over de kampervaringen van Ten Kate tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelde zijn persoonlijke verhaal aan Steigenga, van wie de vader met Ten Kate bevriend was.

In sportief opzicht stond Cor ten Kate zijn mannetje. Hij was al een paar jaar met tennis gestopt toen hij een paar jaar later nog op zijn hoge noren op het ijs van De Boarn stond. Vanuit de tuin kon hij zo wegrijden, maar hij beperkte zich tot een voorzichtig schuifelen. Hij wilde het nog een keer proberen, zei hij.

In het professionele voetbal heeft Cor ten Kate een lange carrière gehad. Als semi-profvoetballer en trainer bij Sportclub Enschede, het huidige FC Twente, kwam hij veel meer in actie dan later op de tennisbaan in Akkrum.

Als initiator van het 55 plus-tennis op de maandagochtend in Akkrum deed hij lange tijd enthousiast mee. Aanvankelijk vond hij het maar een saaie sport en stapte na een kwartier van de baan. Veertig jaar later stopte hij – op zijn 85ste - met tennis ,,wegens lichamelijke ongemakken. Soms was ik twee dagen kapot van het spelen met de 55+ op de maandagochtend. Dat moet je niet hebben''.

De laatste tijd ging zijn gezondheid achteruit. Vlak daarvoor kwam hij ‘s middags nog regelmatig in een rolstoel bij de biljarters in zijn Leppehiem kijken. Daar vroegen ze zich op een gegeven moment af waar Cor ten Kate toch bleef.

 

Foto boven: Fred Steigengaonder: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

5 juni 2004 - De opening van het nieuwe clubgebouw van Tennisvereniging Akkrum werd verricht door de oudste vrijwilliger die meehielp aan de bouw, de 79-jarige Cor ten Kate. Op de foto krijgt hij instructies van Sjirk de Vries van Friesland Montage voor de bediening van een 24-tons hijskraan.04060551 Akkrum openingtenniskantine CortenKate SjirkdeVries

 

23 december 2009: Als oudste lid neemt de 85-jarige Cor ten Kate afscheid van Tennisvereniging Akkrum. Samen met zijn vrouw Olga ten Kate-Kuiper hij in het zonnetje gezet door voorzitter Jan Vrielink,091223aa Akkrumn CortenKate

 

Nog geen reacties.

(advertentie)