Akkrum.net

Update Paasmaandag 2022 - Klaas Wietse Wester uit Akkrum en zijn team Prancing Ponies zijn op een derde plaats geëindigd in een twaalf-uursrace voor Oekraïne. Met zijn racesimulator wisselde hij regelmatig stuivertje met de uiteindelijke nummer vier. De laatste veertig minuten was het gat minder dan een seconde. De groep van tientallen internationale racers heeft in het paasweekend een bedrag van 2250 pond ingezameld. De link blijft nog een week actief tot en met een acht-uurs-uur endurance-race komend weekend.

 

 

Racen op de zolderkamer in Akkrum

Klaas Wietse Wester uit Akkrum doet komend weekend mee aan een twaalf-uursrace voor Oekraïne. Hij komt in actie op de zolderkamer thuis waar een complete racesimulator staat: grote monitoren, een vr-bril, stuur, pedalen en autostoel. Met tientallen racers uit binnen- en buitenland draaien Wester en zijn teamleden rondjes op de Hungaroring in Hongarije.

De eerste 1.100 Engelse ponden voor hulporganisatie Save the Children zijn inmiddels ingezameld. De organisatie zet zich in voor kinderen over de hele wereld en nu specifiek voor het door oorlog getroffen Oekraïne, vertelt Wester. Hij en zijn racingteam Prancing Ponies (steigerende pony’s) sluiten zich aan bij het initiatief van Britse collega-racers. De race is live op internet te volgen. Kijkers kunnen tijdens het evenement doneren.

Klaas Wietse Wester is van jongs af aan autogek én computergek. In het dagelijks leven is hij systeembeheerder bij koekjesfabriek Hellema in Hallum. Zo’n zeven jaar geleden raakte hij verslingerd aan het racen in een simulator. Hij begon klein met een stuurtje op het bureau. Zijn hobby nu uitgegroeid tot een volwaardige raceopstelling op de zolderkamer. ,,As fanatyk sim-racer bring ik dêr hiel wat oerkes troch.’’

Dank zij zijn vr-bril rijdt hij in virtuele driedimensionale wereld. ,,It liket asto echt yn de auto sitst. As ik mei de bril op skean nei achteren sjoch, dan draait it hiele byld mei en kin ik ek achter my sjen. Do kinst 360 graden om dy hinne sjen en do sitst midden yn de race. De beleving is unyk. Do fielst hichteferskillen yn ‘e mage en kinst nei in spin soms draaierich útstappe.“

De levensechte beelden van de autorace worden live gestreamed naar Youtube, zodat de hele wereld kan meegenieten van de autoraces op het Hongaarse circuit.

 

Alle links naar de races en donatieknop

De race is op zaterdag 16 april 2022, 12.00-24.00 uur

- Doneren kan tijdens de race op deze link.
- De race is live te volgen op SimSport RacingTV
- Rechtstreekse link naar de SSRI-racestream
- De race is ook direct te volgen op Westers eigen Youtube-kanaal. Hij rijdt onder de alias “Alfa Novanta”, vernoemd naar zijn eerste Alfa Romeo.
- Rij met Klaas Wietse Wester mee: live onboard, in de auto

 

Rijden in een Ferrari 488 GT3

Klaas Wietse Wester en zijn team The Pranching Ponies doen mee in een Ferrari 488 GT3 Evoluzione. Hij heeft een Thrustmaster force-feedback-stuur, Fanatec Clubsport-pedalen, samen met een aantal schermen gemonteerd op een aluminium frame met daarop een autostoel, die uit zijn eerste Alfa Romeo komt. Nog steeds rijdt hij in een auto van het Italiaanse topmerk.

,,Gemiddeld om de week worden er races gereden met Assetto Corsa en Assetto Corsa Competizione tot complete kampioenschappen aan toe. De wedstrijden op de computer vinden onder alle weersomstandigheden plaats: van stralende zon tot stromende regen. Van korte sprintraces van 30 minuten tot complete endurance races tot wel 24 uur, waarbij je doorgaat tot de zon onder gaat en uren later de zonsopgang weer tegemoet rijdt, net zoals in het echt. Alle coureurs rijden tegelijkertijd, alles in real-time.’’

,,Met een team van meerdere rijders wordt dan in één auto gestreden en wordt tijdens pitsstops van rijder gewisseld. Urenlang wordt er geoefend en aan set-ups gesleuteld. Het gaat om tienden, soms om duizendsten van een seconde.’’

Het is een mooie hobby, aldus Klaas Wietse Wester, maar hij heeft er ook een haat-liefdeverhouding mee. ,,Het ene moment gaat het heel goed en lig je op koers naar een top-vijf-plek of zelfs overwinning en dan ineens raak je een “kerb” (stoeprand) en vlieg je frontaal in de vangrail of het ravijn in na een “hillclimb”, de beklimming van een heuvel. Alles virtueel uiteraard, maar zelfs schade wordt nauwkeurig gesimuleerd.’’ Races vinden over de hele wereld plaats, met als ultieme favoriet de Nordschleife in de Duitse Eifel.

 

Meer liefhebbers in Akkrum en Nes?

Mochten er meer fanatieke Sim-racers in Akkrum en Nes zijn, dan zou Klaas Wietse Wester graag in contact met ze te komen. Dat kan via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via een reactie onder de Youtube-videos.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)