Akkrum.net

Bakker Marten Boonstra keert de oliebollen in het vet. Jason Hol (links) maakte alle deeg. Hij heeft de laatste emmers neergezet: een kilo voor elke 25 oliebollen.

Zo’n 20.000 oliebollen bakt bakker Marten Boonstra uit Akkrum in de laatste week van het jaar. Direct na de kerst begint hij, Op Oudjaarsdag – rond het middaguur – haalt hij de laatste appelflappen of oliebollen uit het vet. Een deel ervan gaat naar muziekvereniging Harmonie, die ze huis-aan-huis in Akkrum en Nes en vanuit de kraam op De Kleef verkoopt om de clubkas te spekken. De anderen worden in de winkels in Akkrum en Grou.verkocht.

Mooi op tijd – om vier uur ‘s ochtends op Oudjaarsdag – staat Marten Boonstra achter zijn baktrein. Zes gaasbakken gevuld met elk 38 oliebollen – met of zonder rozijnen – of appelflappen glijden in acht minuten door de tweehonderd liter gloeiendhete olie. Aan het eind van de lijn worden de bakken automatisch omhoog getild. Aan het begin van de lijn staat een doseermachine, waar de bollen deeg op de juiste grootte in het vet vallen.

In de laatste week van het jaar staat Marten Boonstra als enige te bakken. Jason Hol maakt het deeg, dat op basis van klassieke recepten is samengesteld, maar in de loop van de jaren wel steeds is aangepast. ,,De smaak fan de minsken feroaret en dêrmei de resepten ek’’, vertelt Boonstra. Iets meer dan de helft van de 20.000 oliebollen is gevuld met rozijnen, ook appelflappen vinden aan het eind van het jaar hun weg naar de liefhebbers.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

 22123150 Oudjaarsdag oliebollen MartenBoonstra Alie Haanstra (vooraan) en Brecht Boonstra pakken de oliebollen in.22123153 Akkrum bakkerMartenBoonstra inpakken oliebollen 1000

22123150 Oudjaarsdag oliebollen

Nog geen reacties.

Zakelijke vriend

(advertentie)