Akkrum.net

Thuis Toko Mardjantie in Akkrum stopt. Mardjantie Kneefel zet per 1 augustus 2022 een punt achter haar kookstudio in het voormalig stationsgebouw. Zes jaar lang kookte ze daar Indonesische gerechten en verzorgde ze er workshops. De fysieke belasting van het kookvak en ook de coronapandemie van de laatste twee jaar gaven voor haar de doorslag. Ze is sinds vorig jaar weer aan de slag als welzijnswerker, maar geeft in de weekenden tot eind deze zomer nog wel de laatste kookworkshops.

Het zware werk in de horeca maakte dat Mardjantie Kneefel het werk in haar Thuis Toko met moeite twee dagen kon volhouden. ,,En dan moatte je wol minstens fjouwer oan’t fiif dagen achter elkoar oan de bak. Nei ien jier corona wie ik der eins wol klear mei. Troch alle maatregels gong ik van 117 workshops yn it jier werom nei 17 workshops. Dêr wurde jo dan wol hiel tryst fan.’’

Het zitgedeelte van haar kookstudio heeft ze twee jaar lang bijna niet gebruikt. Alleen afhalen en een beetje catering waren nog mogelijk en ,,dat jouwt je wol in knak. Sa lang as alles moai trochgiet, dan is it leuk en jouwt it enerzjy. Mar as dat der net is en jo ûnderfine lichamelik ûngemak, dan is it gau foarbij’’. De nieuwe lockdown van november 2021 gaf de doorslag. Ook de stijgende energie en voedselprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne spelen een rol.

Mardjantie Kneefel startte in 2016, zoals ze het zegt, een droom, die ze dankzij de hulp van gezin, familie en vrienden uitkwam. Op haar Facebook-pagina schrijft ze dat ze ,,met veel liefde en passie in dit unieke pand in Akkrum veel workshops heeft mogen geven aan fantastische deelnemers. Ik weet dat mijn eten zeer gewaardeerd wordt en ben daar dan ook dankbaar voor en trots op.’’

Bij de foto:

27 december 2017: Mardjantie Kneefel (derde van rechts) verzorgt een Indonesische maaltijd in kerstsfeer in het voormalige stationsgebouw van Akkrum. Zo’n twintig inwoners van Akkrum, die normaliter niet zo gauw uit eten gaan, wachtte op derde kerstdag een smakelijke traktatie. Ze kreeg hulp van familie en inwoners van het dorp.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

Zakelijke vriend

(advertentie)