Akkrum.net

Tallships Wylde Swan (l) en Reade Swan ofwel Noorderlicht

Met de aankoop van de tweemastschoener Noorderlicht verdubbelt Swan Expeditions uit Nes (H) zijn capaciteit voor zeilreizen. Het voormalige Duitse lichtschip wordt ingezet voor avontuurlijke expedities op Spitsbergen. Eigenaar Christophe Meijer zegt heel trots op de nieuwe aanwinst. Het bedrijf is in bezit van het 62 meter lange tallship De Wylde Swan, dat in 1920 is gebouwd en in 2010 gerestaureerd.

De komende weken wordt de Noorderlicht in de haven van Harlingen aan de nieuwe eisen van Swan Expeditions aangepast. De eerdere eigenaren, Ted van Broeckhuysen en Gert Ritzema, vonden de restanten van Noorderlicht begin jaren negentig als een roestige romp ergens in Friesland. Het schip werd in 2,5 jaar tijd voor meerdaagse groepszeiltochten geschikt gemaakt en maakt sinds 1993 in de zomer avontuurlijke expedities naar Spitsbergen.

Zeevaartschool

Leerlingen van de zeevaartschool in Harlingen gaan de komende weken als eerste met de Poollicht varen. Begin februari gaan de trossen voor langere tijd los en koerst de nieuwe aanwinst richting poolcirkel.

Zeilschool Nes

Het internationaal opererende Swan Expeditions houdt kantoor bij Zeilschool Pean in Nes. Christophe Meijer: ,,Vanuit de zeilwereld komen felicitaties binnen met deze aankoop. De afgelopen jaren zijn veel mooie Nederlandse schepen in buitenlandse handen gekomen. Wij zorgen ervoor dat deze icoon gewoon onder Nederlandse vlag blijft varen.”

Scholieren naar Spitsbergen
De wachtlijst voor de eerste Masterskipreis met de middelbare scholieren vult zich gestaag. Meijer: “Die eerste reis is uniek. Nog nooit vertoond. We zeilen met de trainees, zoals wij de leerlingen noemen, naar Spitsbergen waar we de laatste week van de reis zullen doorbrengen. Ook daar gebruiken we de wereld als klaslokaal om bijvoorbeeld het directe effect van de klimaatverandering te zien. Maar ook de invloed van toerisme op een uniek natuurgebied komt aan bod.” Swan Expeditions neemt een speciale, voor Spitsbergen getrainde, gids mee. Die gids heeft onder andere een wapen en afschrikkingsmiddelen bij zich om ijsberen op afstand te houden.

Kleinschalig
Gasten van over de hele wereld boeken een reis om dit zeer afgelegen gebied te ontdekken. In tegenstelling tot de vele grote arctische motorschepen kan het relatief kleine zeilschip Noorderlicht met slechts 20 passagiers op plekken komen waar anderen niet kunnen of mogen komen. Meijer: “Zo kunnen we onze gasten een intense en unieke ervaring bieden.”

Foto: San Expeditions

Nog geen reacties.

Zakelijke vriend

(advertentie)