Akkrum.net

Een boerderij van het Akkrumer Goedland gaat vleesproducten verkopen met Slagerij en Worstenmakerij Spijkerman. Dit gebeurt volgens het van-kop-tot-kont-principe: van een dier geslacht dier mag niets verloren gaan. Pas wanneer het hele rund besteld is, wordt het geslacht. ,,Wij zijn tegen verspilling en willen lokaal vlees goed en duurzaam in de markt zetten,” aldus slager Henk Spijkerman.

Binnenkort laten Douwe en vader Sjoerd Miedema van biologisch-dynamische boerderij De Nije Mieden een os slachten en verwerken bij Slagerij Spijkerman. De beide melkveehouders werken samen in het Akkrumer Goedland, een coöperatie in oprichting. Daarin werken meerdere boeren en bedrijven uit Akkrum en omgeving samen.

240307 DaanenHenkSpijkermanDe slagers Henk en Daan SpijkermanVan de geslachte os maakt Spijkerman twee soorten vleespakketten. Een pakket met luxe entrecote, biefstuk, stoofvlees, droge worst en gehakt. En een pakketmet hamburgers, gehakt en droge worst. Henk Spijkerman: ,,In ieder pakket zit droge worst, want een Friese droge worst van een biologische os geleefd in Akkrum mag op geen enkele borrelplank ontbreken.’’

Biologisch
De os van de Miedema’s is volgens biologisch-dynamische richtlijnen grootgebracht. De moeder is een dubbeldoelkoe, die voor zowel melk als vlees wordt gehouden. De os heeft een poosje bij zijn moeder mogen zogen. Daarna scharrelde hij drie jaar zijn kostje bij elkaar in de natte veenweiden van de Miedema’s. In de winter stond hij op stal.

Kwaliteit
Het dier heeft nooit antibiotica gehad en zelfs geen ontwormingsmiddelen, vertelt Miedema senior. Daar komt bij dat deze os langzaam gegroeid, omdat hij geen krachtvoer heeft gehad, maar alleen gras uit bloemrijke weiden. Sjoerd Miedema: ,,Deze manier van omgaan met vee is beter voor het milieu én de kwaliteit van het vlees. Zo is de vetzuursamenstelling van grasgevoerde dieren gunstig voor de gezondheid. En zulk vlees is heel lekker.’’

Lokaal
In de weilanden van De Nije Mieden staat het water hoog. Het veen wordt klinkt daardoor niet snel in en bovendien komt er veel minder koolstof vrij en dat is weer beter voor het klimaat, aldus Miedema. Het slachten gebeurt in een rustige omgeving. Het dier verblijft er eerst een nacht met wat hooi en water, zodat het ontspant en de stress uit zijn lijf is.

Tekst en foto's: Janna van der Meer


Melkveehouder Sjoerd Miedema tussen zijn koeien.240308 Akkrum SjoerdMiedema 1000

Nog geen reacties.

Zakelijke vriend

(advertentie)