Akkrum.net

Jelle Heida lost de mest in de kelders van de ligboxenstal aan de Leppedyk

De drukte met het rijden van mest uit volle kelders van melkveehouderijbedrijven is in het nieuwe jaar direct volop van start gegaan. Jelle Heida van Firma De Blokken uit Pingjum verwacht in de maand januari dagelijks met zijn 32 m3 grote giertank op pad te zijn.

Op de foto pompt hij de mest in een kelder van een ligboxenstal van melkveehouder René Hooghiemster aan de Leppedyk. Daar worden volgende week de werkzaamheden aan de walbeschoeiing weer hervat. Reden voor de Akkrumer veehouder om de gierritten naar voren te halen.

Het Pingjumer loonbedrijf is regelmatig in de omgeving van Grou en Akkrum te vinden. Heida leegt de kelders van melkveehouders, die pas medio februari hun mest over het grasland uit mogen rijden. De drukte begint meestal rond 1 december, maar als gevolg van twee weken uitstel van het uitrijverbod vorig jaar zijn de werkzaamheden naar achteren in de tijd opgeschoven. De dunne fractie mocht tot 15 september over grasland worden uitgereden. Daardoor hebben de meeste boeren nu ook twee weken later de mest aan de rand van hun mestkelders staan.

,,We zijn zo’n beetje medio december begonnen, terwijl dat anders altijd rond de eerste december is’’, vertelt Heida van. Melkveehouders slaan hun overtollige gier op verschillende plaatsen op. Ze huren extra opslag, hebben een mestzak of brengen de mest bijvoorbeeld naar hun tweede bedrijf, vertelt Heida.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

Zakelijke vriend

(advertentie)