Ondernemers en winkeliers in Akkrum-Nes willen een digitaal dorpsplein met winkels opzetten, waar klanten makkelijk hun producten kunnen bestellen en eventueel laten bezorgen. In eerste instantie richt het initiatief zich op voedselproducten, zoals brood en banket, vlees, zuivel, maar ook bijvoorbeeld bloemen of andere producten kunnen op het plein worden verkocht. Initiatiefnemer is Daan Spijkerman, die Jasper Prakken, vierdejaarsstudent aan de Hogeschool Windesheim, heeft gevraagd een enquête onder de dorpsbewoners te houden.
Een plek waar boodschappen gedaan kunnen worden. Dat is het uiteindelijke doel van de betrokken ondernemers. Ze worden bijgestaan door Matthijs de Graaf van de stichting Digitale Dorpspleinen, die in zijn woonplaats Zwartsluis sinds vier jaar het Dorpsplein-Zwartsluis.nl exploiteert. Zo’n tien lokale ondernemers, waaronder ook horecabedrijven, hebben daar in die periode zo’n 70.000 bestellingen verwerkt en bij 6.300 unieke bestellers in de regio bezorgd. Het dorp telt 4.800 inwoners en is qua grootte vergelijkbaar met Akkrum-Nes. De totale omzet van de dorpsplein-site bedraagt tot nu toe zo’n 1,8 miljoen euro, vertelt De Graaf.
,,De ondernemers worden volledig ontzorgd. We zetten alle producten met foto’s en prijzen op de website. We hebben een haal- en brengservice voor de producten naar de klanten. We doen de marketing op onder andere Facebook en Whatsapp; daarvoor vragen we jongeren die daarin meer bedreven zijn dan de ondernemer, die het toch al druk heeft. Ze maken wekelijks filmpjes en zetten die online. We regelen de wekelijkse mailcampagne. Ook zorgen we voor bonnenprinters voor de bestellingen, zodat die direct bij elkaar gezocht kunnen worden.’’
De Graaf heeft inmiddels contact met bakker Marten Boonstra en slager Daan Spijkerman gehad. Beiden zijn dolenthousiast en werken samen met andere ondernemers aan de start van het digitale dorpsplein voor Akkrum en Nes. ,,De kracht van een gezamenlijke website is dat je je als ondernemers gezamenlijk presenteert en dat jouw klanten alles in één keer kunnen bestellen en de boodschappen krijgen thuisbezorgd. Die samenwerking versterkt elkaar.’’
Voor het werk rekent de stichting een provisie van zes procent van de gerealiseerde omzet. Een deel van de provisie, die in Zwartsluis is gerealiseerd, gaat terug naar het dorp. Voor het eerst krijgt het verenigingsleven een financiële bijdrage.
Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan