Akkrum.net

“Zij moeten nog een rondje doen.” De roep schalt als mengeling tussen grap en grief over de Wide Ie om de hoek bij zeilschool Pean in Nes (H) . In een schilderachtige setting is het water de plek voor het traditionele maandagavondzeilen van watersportvereniging AWS Eendracht uit Akkrum. Grijnzend kijkt Geert Heerschop op van zijn kleine notitieblokje. Met een pen noteert hij nauwkeurig de volgorde waarin de Valken over de eindstreep komen.

Samen met Jadi van Dijk heeft Geert Heerschop vandaag dienst als wedstrijdcommissaris van het maandagavondzeilen van AWS Eendracht. Net als afgelopen jaren varen de leden op maandagavond op informele basis onderlinge wedstrijdjes.

“Wy hawwe hjoed tsien boaten”, glundert Heerschop. Met een zwakke wind en een prachtige zonsondergang is het ook vanaf het startschip volop genieten. “Wy besykje it sportyf en leechdrompelich te hâlden. Sa is ek foar minsken sûnder ûnderfyning yn de wedstrydsilerij leuk om mei te dwaan”.

In samenwerking met zeilschool Pean wordt er in het voorseizoen bijna wekelijks gevaren. Voor een kleine vergoeding per boot kunnen leden van AWS Eendracht – met eventueel
introducees – deelnemen.

Onderlinge geschillen worden met een extra rondje varen opgelost. “En as jim it net iens wurde kinne, dan komme jim by de protestkommissje. Dat bin ik”, zegt Geert Heerschop tijdens het palaver, voorafgaand aan het zeilen. “En as jim tinke dat it dan noch net goed is, kinne jim nei de Hege Ried. En dat bin ik ek”. Onder luid gelach gaan de deelnemers naar hun boten.

“Eltse wike is der in oar dy’t it wedstydbaantsje útleit. Sa kin lykwols eltsenien in pear kear meisile.”, licht Geert Heerschop de werkwijze toe. Het tekent de informele sfeer waarin er gezeild wordt. De mensen met minder ervaring in het wedstrijdzeilen stellen in de nazit vragen over wat ze in bepaalde gevallen het beste kunnen doen. “Je kunt met licht weer veel beter het gewicht meer naar voren verplaatsen”, adviseert de ervaren winnaar van de avond aan een nieuwkomer.

De volgende data voor het maandagavondzeilen zijn 20 en 27 juni 2022.

Bij de foto boven:

Vanaf het ‘startschip’ toetert Jadi van Dijk de finishende boten af, terwijl Geert Heerschop de volgorde noteert.

Tekst en foto's: Pieter van der Mark

220531 Nes AWS maandagavondzeilen zonsondergang

220530 Nes AWS maandagavondzeilen zonsondergang

Nog geen reacties.

(advertentie)