Akkrum.net

Na twee jaar stilte vanwege de coronapandemie gaat de achtste NK Zonnebootrace in Akkrum komend weekend weer los. Zo’n zestig zonnebootteams nemen het in verschillende klassen tegen elkaar op. Aan de Grote Solar doen twaalf zonneboten mee. De Young Solar voor teams van middelbare scholen telt 27 deelnemers, waarvan drie uit Friesland. In totaal komen zo’n vierhonderd deelnemers komen naar Akkrum. De eersten hebben hun tent inmiddels opgezet.

-------
Het Nederlands kampioenschap zonnebootrace valt samen met Reuzedei, het eendaagse duurzaamheidsevenement dat vrijdag en zaterdag wordt gehouden. In het centrum van Akkrum zijn stands, een braderie, foodtrucks en activiteiten voor jong en oud. De dag wordt afgesloten met het Water Muziek Festival. ,,Samen met Reuzedei is de NK Zonnebootrace hét evenement waarbij het duurzaam omgaan met onze aardbol de boodschap is, die geldt tijdens het komende weekend’’, aldus de organisatoren. De zonnebootrace wordt gesponsord door GroenLeven uit Leeuwarden, specialist en marktleider in het ontwikkelen van grootschalige zonne-energieprojecten in Nederland.
-------
Het Rondje Akkrum en de sprintwedstrijd trekken altijd drommen belangstellenden. Langs de Kolk bij de spoorbrug en de kades van De Boarn in het dorp zijn de zonneboten goed te zien. Deelnemers van zowel de Grote Solar als de Young Solar varen zaterdag in beide wedstrijden mee. Tijdens deze sprintwedstrijd zijn er snelheden mogelijk van meer dan 50 kilometer per uur.

De Grote Solar is een uitdaging voor de deelnemers. De lange-afstandstocht van 54 kilometer op de wateren ten noorden en zuiden van Akkrum en Nes zijn bedoeld om de accu’s uit te dagen. De snelste boten varen deze race binnen twee uren.

Voor de Young Solarboten speelt dit jaar mee dat ze alleen aan de Elfstedentocht in juni 2022 mee mogen doen als ze de Nederlandse Kampioenschappen in Akkrum hebben gevaren. In twee weekenden gaan de teams van jonge botenbouwers van de middelbare school langs de elf Friese steden. Het nieuwe type zonneboot, waarmee ze varen, wordt komend weekend in Akkrum officieel gedoopt.

Radiografisch in spoorput
Voor het eerst varen dit jaar ook twintig radiografische bestuurbare zonneboten mee. In de spoorput aan de Sitadel in Akkrum zijn meerdere wedstrijden. De RC Solar-klasse is opgezet voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Zestien teams uit heel Nederland zijn van de partij, waarvan drie uit Friesland.

Mini-solar
De mini-solarrace is voor basisschoolleerlingen. Ze hebben hun bootjes zelf gemaakt van een frisdrankfles, een zonnepaneeltje en andere benodigde onderdelen. Tijdens Reuzedei zullen ze het publiek laten zien hoe snel ze hun scheepjes kunnen laten varen.

Tentenkamp
Naast dat er een heus kampioenschap gevaren wordt, zien de teams de sfeer in Akkrum vooral als gemoedelijk. Vanaf donderdag zal er een tijdelijk tentenkamp worden ingericht op het veld bij de passantenhaven.

Live de evenementen volgen? www.nkzonnebootrace.nl - www.youngsolarchallenge.nl - en de sociale media

Tijd

Onderdeel

Locatie

11.00 – 12.00 uur

Hardloopstart & rondje Akkrum – 

Young Solar

Hardloopstart > Nabij de Kolk (Spoorbrug)

Start boten > Weidlan

Finish > Weidlan

11.30 – 13.00 uur

Slalom – RC-Solar klasse

Water t.h.v. Sitadel 6 (bij de kikker)

13.30 – 14.30 uur

Hardloopstart & rondje Akkrum – “Grote” Solar

Hardloopstart > Nabij de Kolk (Spoorbrug)

Start boten > Weidlan

14.30 – 15.15 uur

Time trials – RC-Solar klasse

Water t.h.v. Sitadel 6 (bij de kikker)

15.20 – 16.00 uur

Sprint – RC-Solar klasse

Water t.h.v. Sitadel 6 (bij de kikker)

16.00 – 17.00 uur

Sprint – Young Solar & “Grote” Solar

Start > Bibliotheek, Boarnswâl 15

Finish > De Kolk (grote finishboog)  

18.00 uur

Prijsuitreiking

Tijdelijk camping bij passantenhaven

 

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)