Akkrum.net

Schipper Andries Brouwer en de bemanning poseren op het dek van De Reuzen na afloop van de wedstrijd op het IJsselmeer

Skûtsje Vriendschap is vrijdag op het IJsselmeer bij Lemmer als tweede gefinisht en behoudt daardoor ook het tweede plekje in het algemeen klassement. De Reuzen eindigde op een derde plek en blijft leider in het klassement. De beide Akkrumer skûtsjes staan daarmee fier bovenaan.

De wedstrijdbaan op het IJsselmeer werd in een Olympische driehoek gelegd. Schipper Sander Meeter koos ervoor om bovenwinds te starten en dat lukte prima. De Vriendschap ging als eerste skûtsje over de startstreep, op naar de eerste boeironding.

Gedurende vrijwel de hele wedstrijd lukte het Sander Meeter en zijn bemanning om het eerste plekje te behouden. Vlak voor de finish werd het spannend: het skûtsje “Tiid sil ‘t leare” zat Sander Meeter op de hielen en streed ook volop voor de eerste plaats. In de laatste slag lag “Tiid sil ‘t leare” boven Vriendschap, waardoor het toch nog spannend werd.

Protesten geschrapt
Vlak voor de finish lagen de skûtsjes strak tegen elkaar aan en gingen bijna tegelijkertijd over de streep. Beide skûtsjeschippers tekenden protest tegen elkaar aan. Bij de protestcommissie besloten beide skûtsjesschippers om de protesten niet door te zetten. Daarmee werd de finishvolgorde aangehouden en geen strafpunten toegekend. Schipper Meeter en bemanning feliciteerden de bemanning van skûtsje “Tiid sil ‘t leare” vervolgens met het eerste plekje.

Moeilijk te bezeilen
Schipper en bemanning van De Reuzen kon direct na de start niet anders concluderen dan dat de de concurrenten er direct na de start goed voor lagen. Sander Meeter van de Vrienschap zeilde boven iedereen, waardoor De Reuzen onder een paar skûtsjes kwam te liggen.

Na het ronden van de eerste boei kwam De Reuzen als vierde om de bovenste boei. Andries Brouwer zette daarna de aanval weer in. Hij schoof een plekje op en kwam als derde om de bovenste boei. Probleem was dat de schepen voor hem moeilijk te bezeilen waren. Vlak voor de eindstreep liep De Reuzen snel in, maar Andries Brouwer en zijn mannen konden de schepen voor hen net niet bijbenen. De derde plek was desondanks een mooi resultaat voor het behalen van kampioenschap.

Foto's: De Reuzen

Nog geen reacties.

(advertentie)