Akkrum.net

Vandaag precies tien jaar geleden werd in Akkrum een bijzondere schaatsmarathon dwars door het dorp verreden. De Boarn was bevroren en door het hele dorp lag een mooie ijsvloer. Het parcours bestond uit een rondje over de oude en de nieuwe deel van het riviertje. De beide bruggen stonden open en tussen de huizen door leverde de wedstrijd een feeërieke sfeer op.

Op 11 februari 2012 won Jorrit Bergsma uit Aldeboarn de Marathon van Akkrum. Tijdens de race lag het tempo er vanaf het begin goed in. Arjan Stroetinga kon zijn opponent in de slotfase net niet bijbenen en werd tweede. Derde werd Gary Hekman. Precies tien jaar later kwam Jorritsma op de Olympische Spelen op de tien kilometer aan de start. Ondanks zijn topvorm eindigde hij op een vierde plek, net buiten het podium.

De temperatuur in Akkrum komt vandaag niet boven de 6 graden Celsius uit. Tien jaar geleden was het een zonnige ijsdag met gemiddelde temperatuur van -7,3 °C en een gevoelstemperatuur van -11,7 °C. De minimum temperatuur was -11,9 °C en de maximum temperatuur -3 °C.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Drie jongetjes volgen de schaatsmarathon van Akkrum op de voet, vanaf de dukdalven van een van de brugen in het dorp, die speciaal voor de schaatswedstrijd ruim een uur open stonden. Winnaar werd Jorrit Bergsma uit het even verderop gelegen Aldeboarn. Op het bevroren riviertje de Boarne schaatste hij een thuiswedstrijd.AKKRUM - Een bijzondere schaatsmarathon met de Nederlandse top in actie werd zaterdag in Akkrum verreden.Met alle openstaande bruggen en tussen de huizen door levert de wedstrijd, die door Jorrit bergsma werd gewonnen, een feeërieke sfeer op. Voor Bergsma, die uit Aldeboarn afkomstig is, was de ronde in vier kilometer verderop gelegen Akkrum een thuiswedstrijd. Het tempo lag er vanaf het begin goed in. Arjan Stroetinga kon zijn opponent in de slotfase net niet bijbenen en werd tweede. Derde werd Gary Hekman.

Nog geen reacties.

(advertentie)