Akkrum.net

Bij het ronden van de eerste boei ligt Joure voorop, gevolgd door Earnewâld, Lemmer, Heerenveen, Akkrum en Leeuwarden. Akkrum zou zijn vijfde positie behouden.

Het skûtsje van Akkrum heeft een prima prestatie geleverd tijdens de jubileumwedstrijd van de Sintrale Kommissje Skûtsjesilen zaterdag op de Langwarder Wielen. Met een vijfde en vierde plek in twee wedstrijden kwamen schipper Pieter Meeter en zijn bemanning goed voor de dag. In de einduitslag kwam Akkrum op de vierde plek. Het 75-jarig bestaan zou twee jaar geleden worden gevierd, maar werd vanwege de coronapandemie uitgesteld. De eerste officiële wedstrijd om het SKS-kampioenschap werd in 1945 op de Langwarder Wielen gezeild.

Tijdens de wedstrijden konden de skûtsjeschippers niet echte slagen slaan. De wind stond dwars over de Langwarder Wielen, waardoor de wedstrijdcommissie genoodzaakt was twee korte kruisrakken uit te zetten. Die boden niet de gelegenheid om daar steeds een paar plekjes op te schuiven. ,,Op dy krúsrakken moatst it helje, mar dat slagget dan net’’, aldus een van de bemanningsleden.

Protesten waren er onder andere tegen de schipper van Heerenveen, die tegen de SKS-regels in de zogeheten telltales in de zeilen had had hangen. Daarmee is te zien hoe de luchtstroming langs de zeilen gaat. In de tweede wedstrijd lang Heerenveen dik aan kop en eindigde als eerste. Leeuwarden werd tweede en Joure derde. In de eerste wedstrijd eindigden de Jouster op de eerste plaats en Earnewâld op de tweede.

Einduitslag Jubileumwedstrijd

1. Joure
2. Heerenveen
3. Leeuwarden
4. Akkrum
5. Earnewâld
6. Sneek
7. Huizum
8. d’Halve Maen
9. Woudsend
10. Langweer
11. Lemmer
12. Drachten
13. Stavoren
14. Grou

Foto's:Paul Hettinga

220702 Skutsjesilen SKS 75jaar LangwarderWielen

220702 Skutsjesilen SKS75jaar Akkrumerskutsje

Nog geen reacties.

(advertentie)