Akkrum.net

Turend door een kapot koeienraampje van zijn boerderij aan de Boarnsterdyk bij Akkrum overpeinst shorttracker Daan Breeuwsma in de Leeuwarder Courant van zaterdag 9 april 2022 zijn afscheid van de sport. Op de bank in de woonkamer volgt hij nu de wereldkampioenschappen shorttrack in plaats dat van dat ie meedoet. Een melancholisch afscheid van een sport, waarin hij pieken en dalen kende, maar vooral avontuur.

,,Daan Breeuwsma mag gezien worden als een van de grondleggers van de huidige status van shorttrackland Nederland: stabiel en succesvol’’, schrijft verslaggever Renze Lolkema in het verhaal, dat gelardeerd is met foto’s van freelance-fotograaf Niels de Vries. Het lammetje op de schouders lijkt symbool te staan voor de blik vooruit.

Met mem Breeuwsma besprak hij in 2007 aan de ouderlijke keukentafel zijn vertrek als stagiair naar een landbouwbedrijf in Canada. Hij zag een half jaar avontuur wel zitten. Tot ieders verrassing werd Breeuwsma dat jaar tweede op de Nederlandse kampioenschappen shorttrack. Voordat hij het in de gatenhad, was ie met het Nederlandse team onderweg naar de wereldkampioenschappen in Milaan. Canada ging niet door.

Alle shorttracksuccessen na 2007 zijn geschiedenis. De 24e Olympische Winterspelen in China eerder dit jaar gingen aan zijn neus voorbij. En dit weekeinde de wereldkampioenschappen in Montréal ook. Het is ‘m niet gegund, aldus de LC. ,,Dat is spitich. Ik hie graach wollen. Mar ik wit ek dat yn topsport de gunfaktor net sa faak tapast wurdt. It is spikerhurd. Allinich, as ik sjoch hoe’t dy oare jonges ride en hoe’t ik noch ryd. Fysyk bin ik noch altyd ien fan de bêsten. Kwa snelheid ek en taktysk sowieso. Mar it is it totaalplaatsje dat soarget dat ik der dit jier net by sit. It is no klear.’’

Illustratie: uit de LC van zaterdag 9 april 2022

Nog geen reacties.

(advertentie)