Akkrum.net

Rianne de Vries (rechts) met Daan Breeuwsma tijdens de warming-up van de Koningsspelen eerder dit jaar.

De grand lady van het Nederlandse shorttrack, Rianne de Vries uit Akkrum hoeft niet te vrezen dat ze de World Cups in Montreal (28-30 oktober) en Salt Lake City (4-6 november) zal missen. Dat zal zaterdag en zondag worden beslist op het middenterrein van het ijsstadion in Heerenveen. In een achterrgondverhaal laat het Friesch Dagblad de topschaatsster uitgebreid aan het woord.

,,As ik sa trochgean, dan moat it, tink ik, wol goedkomme. Ferline wykein gie it goed. Mar it bliuwt ôfwachtsjen. Ik haw eartiids ek wolris myn betinkingen hân by karren fan de seleksjekommisje. Mar ik hoopje dat it sa dúdlik is, dat se net om my hinne kinne.”

De verwachting was dat shorttrackster Rianne de Vries na vorig seizoen, in het spoor van wederhelft Daan Breeuwsma, zou stoppen. Niets is minder waar. De 31-jarige Akkrumse bewees op de Dutch Open in Thialf nog steeds volop mee te doen. De verslaggever noemt het ,,toch enigszins verrassend’’ dat De Vries, die drie keer op de Winterspelen stond, maar pas begin dit jaar in Beijing haar eerste meters op het ijs (1500 meter) maakte, weer van de partij is. Dat laatste leek haar shorttrackcarrière af te maken, maar daar kwam ze later dit jaar van terug. Daarbij speelde de beslissing van bondscoach Jeroen Otter, die een stap terug deed en een sabbatical nam, een belangrijke rol.

,,De coach hat dêr grif in rol yn spile. Ik hie muoite mei it kommunisearjen mei him. En as er gjin fertrouwen yn my hie, dan kinst ek gjin fertrouwen útstriele”, noemde Rianne de Vries als pijnpunt. ,,De wize wêrop ‘t alles gie, dêr waard ik net gelokkich fan. Dat hat my oan it tinken set. Ik hie it gefoel dat ik der nei safolle jierren net mear lekker útkomme koe. En ik ha it gefoel dat ik dat mei dizze coaches wol kreëarje kin.”

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)