Akkrum.net

Kunstrijdster op de schaats Sjoukje Dijkstra werd tachtig geleden in de woning Blier Herne aan de Ljouwerterdyk in Akkrum geboren

Sjoukje Dijkstra wordt vrijdag tachtig jaar. Het Friesch Dagblad schenkt in een verhaal aandacht aan het veelvuldig gelauwerde, in Akkrum geboren kunstschaatsicoon. Ze behoorde in de jaren zestig tot de absolute wereldtop.

Met dochter Katja (42) is ze verhuisd naar een vooroorlogse boerderij in de Brabantse Peel. De verlaten kippen- en varkensboerderij op drie hectare land was dringend aan een verbouwing, aldus Het Friesch Dagblad. De eerste drie maanden sliep Dijkstra op een bedje in de ijzig koude varkensstal. Er zijn wat ingrepen verricht - ze heeft nu een eigen slaapkamer - maar veel aanpassingen zijn opgeschort, omdat het geld op is. „Het is wachten op de honderdduizend”, glimlacht Dijkstra in de woonkeuken. Een grote televisie - het beeld toont voorbijflitsende schaatsers - domineert de ruimte. „Ik kijk naar alle sporten.”

Haar vader en inspirator Lou Dijkstra is maar 55 jaar geworden. „Hij was hardrijder op de schaats en deed in 1936 zelfs mee aan de Spelen! Bij het oversteken van de straat keek hij niet goed uit, werd geschept door een auto en daarna nog een keer overreden. Hij was op slag dood. Ik was pas 22 en vond het verschrikkelijk, ook omdat ik hem op dat moment zo nodig had. Mijn vader heeft me tot aan zijn dood begeleid. Reed me overal naar toe omdat ik geen rijbewijs had. Na de begrafenis werd ik benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat hij dat niet heeft mogen meemaken vond ik zó erg.”

Sjoukje Dijkstra is geboren in Akkrum en opgegroeid in Amstelveen. Meer in het Friesch Dagblad van maandag 24 januari 2022, maar dat was alleen voor abonnees.  Hetzelfde verhaal staat ook in de Leeuwarder Courant van zaterdag 29 januari 2022 op deze link.

Word Vriend van Akkrum.net en blijf je eigen lokale nieuws lezen!

Nog geen reacties.

(advertentie)