Akkrum.net

De NK Zonnebootrace 2022 is in de A-klasse een Drachtster onderonsje geworden. De hele top drie werd bezet door teams uit de hoofdplaats van Smallingerland, waar Philips een van de belangrijkste werkgevers is. Tijdens de wedstrijd op de wateren in en rond Akkrum werd het Sunflare Solar Team voor de derde keer Nederlands kampioen. Zowel in de sprint, de vanwege de harde wind ingekorte duurrace en het Rondje Akkrum eindigde het schip op een eerste plaats.

De titelverdedigers versloegen hun plaatsgenoten, het Spectrum Solarteam, dat het in de sprint met een zevende plaats liet afweten. Whisper Power Solar Team uit Drachtstercompagnie eindigde op de derde plek.

De winnaars in de Top-klasse, het Clafis Victron Energy Solar Boat Team uit Leeuwarden, hadden tijdens de beide dagen van de race een camerateam en vloggers achter zich aan. In een reeks filmpjes is te zien hoe de leden van het volgteam in twee auto’s de verrichtingen van de zonneboot op hun laptops en de mobiel nauwlettend in de gaten houdt. Daardoor konden ze tijdens de race een afgebroken vleugel, die het schip op hoge snelheid boven het water uittilt, in het veld repareren.

Met een speciaal ontworpen schroef, waarvan de bladen tegenover elkaar staan, wist Solar Boat Twente de vierde plaats te bemachtigen. De vrijdag gekapseisde Sunderbird van het Duitse team Solar Boat Emden deed zaterdag alleen mee aan de sprint: ondanks alle pech maakten de teamleden er een vrolijk uitje van en roeiden hun boot over de afstand van ruim vierhonderd meter naar de finish.

A-Klasse
1. Sunflare Solarteam uit Drachten
2. Spectrum Solarteam uit Drachten
3. Whisper Power Solar Team uit Drachten
4. Solar Boat Twente uit Enschede
5. VHL-Aeres Solar Team uit Leeuwarden
6. HAN Solarboat Team uit Doetinchem
7. Solar Team Sneek
8. Dutch Solar Boat Team uit Leeuwarden
9. Solarboot Team Emden (Sunderbird) uit Emden-Leer (D)
10. Hi-Horizon Racing Team uit Gauw

Top-klasse
1. Clafis Victron Energy Solar Boat Team uit Leeuwarden

V20-klasse
1. DB-20 Solar Boat Racing uit Woudsend

  • De uitslagen van de Zonnebootrace 2022 zijn op deze link te vinden.

Sunflare Solarteam: een 91 kilo zware boot met 17 gewonnen bekers, een topsnelheid van 53,6 kilometer per uur en een zonopbrengst van 1460 wp.


Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

De uiteindelijke winnaar in de A-klasse, het Sunflare Solar Team uit Drachten, had het goed bekeken. Tijdens het wachten voor de start voor de sprint keerde de piloot in de oude, smalle Boarn om vervolgens te schuilen onder de Smellebrêge even verderop. Daarmee voorkwam hij dat een stortvloed aan regendruppels op de zonnepanelen het energie-opbrengend vermogen zouden verminderen.220528 Akkrum NKZonnebootrace schuilenvoorderegen 1000

Het publiek heeft een goed zicht op de start en finish van het Rondje Akkrum.NK_Zonnebootrace 2022: Het publiek heeft een goed zicht op de start en finish van het Rondje Akkrum.

De 7,10 meter lange zonneboot van Clafis scheurt voorbij22052850 Akkrum zonnebootrace startGroteSolar 1000

Pas als hardlopers de boot aantikken mogen de deelnemers aan het Rondje Akkrum starten.220528 Akkrum NK Zonnebootrace GroteSolar start lopers 2 1000

220528 Akkrum Zonneboot start GroteSolar 1000De oude, smalle Boarn in het dorpscentrum geeft extra sjeu aan het Rondje Akkrum voor zonneboten.22052850 Akkrum zonnebootrace RondjeAkkrum 1000

 

Nog geen reacties.

(advertentie)