Akkrum.net

Skûtsje de Vriendschap

De Akkrumer skûtsjes Vriendschap en De Reuzen zeilen sinds 2019 zeilt in de kleine A-klasse van het IFKS, de Iepen Frysk Kampioenskip Skûtsjesilen. Schippers zijn respectievelijk Sander Meeter en Andries Brouwer. Ook dit jaar zeilen ze in de top mee. Een korte kennismaking.

De Vriendschap
De Vriendschap is het voormalige Bolswarder skûtsje, dat een aantal jaar in de SKS meezeilde. Voorafgaand aan het SKS-avontuur zeilde het schip ook in de IFKS met als schipper Siete Meeter. De tjalk deed de afgelopen jaren dienst binnen het ploegjezeilen, het zeilen met betalende gasten. Sander Meeter heeft het schip weer wedstrijdklaar gemaakt en is begonnen in de IFKS. Het team van skûtsje Vriendschap bestaat voornamelijk uit jonge watersporters met een passie voor zeilen. Op het skûtsje is dit jaar ook Siete Meeter van de partij, de oudere broer van schipper Sander Meeter. Siete zit tijdens wedstrijden niet alleen op de uitkijk, maar hij coacht ook de jongere zeilers op het schip, zodat ze het zeilen nog beter onder de knie te krijgen.

Schipper: Sander Meeter
Thuishaven: Akkrum
Bouwjaar: 1911
Werf: Drachten, de Pijp
Tonnage: 23,66
Lengte: 17,02
Breedte: 3,47

De Reuzen
Ook schipper Andries Brouwer van skûtsje De Reuzen zeilt sinds 2019 in de kleine A-klasse van de IFKS. Hij werd in dat jaar direct kampioen nadat hij vijf van de zeven wedstrijden had gewonnen. De fokkenist van het Akkrumer SKS-skûtsje krijgt ook dit jaar weer advies van Pieter Meeter, de schipper van het SKS-skûtsje Eildert Sietez.

De bemanning bestaat uit vrienden van wie de helft zeilervaring heeft. Hijzelf woont aan boord van de Solide, die net als het skûtsje aan It Stalt in Akkrum ligt. Hij werkt op de Frisian Queen van Pieter Meeter, die daar woont. De 33-jarige schipper woont aan boord van de Solide. Het schip ligt afgemeerd aan It Stalt in Akkrum. Een mooie plek, vlakbij zijn werk op de Frisian Queen van Pieter Meeter en een goede uitvalsbasis voor de trainingen.
"Of we altijd vanuit Alderum blijven varen, is de vraag. Het dorp voelt zich vooral betrokken bij het SKS-skûtsje van Pieter. Dat begrip ik ook wel Daarom, als een dorp of stad geinteresseerd is om zich aan ons te verbinden en we worden het eens, dan zit er zo een ander zeilteken in het zeil"

Schipper/eigenaar Andries Brouwer
Thuishaven Akkrum
Bouwjaar: 1911
Werf: Bijlsma, Warten
Tonnage: 34
Lengte over stevens: 17,02
Breedte: 3,54
Max. zeiloppervlak: 144,6m2

Foto's: SkyDrone Sloten

Skûtsjesilen Lemmer - kleine A klasse  (16-08-2019)Skûtsje De Reuzen in 2019.

Nog geen reacties.

(advertentie)