Akkrum.net

Hoewel het met de aanvang van het strálende zomerweer nog niet echt wil lukken, is het in het voorjaar voor AWS Eendracht volop in actie. Op de Peanster Ie was het maandagavond 3 juni 2024 weer raak met het maandagavondzeilen. In een aantal polyvalken van zeilschool Pean voeren leden van AWS Eendracht een aantal wedstrijdjes gevaren in ‘poerbêste’ sfeer.

De wijze waarop het maandagavondzeilen plaatsvindt, is tekenend voor de informele en gezellige sfeer die de Akkrumer watersportvereniging AWS Eendracht kenmerkt. De organisatie van het wekelijkse evenement wordt bij toerbeurt opgepakt door een paar leden. Voorafgaand aan de wedstrijd, tijdens het palaver om 18:45 uur, worden de deelnemers geïnformeerd over het wedstrijdbaantje. Ervaren wedstrijdzeilers nemen de tijd om de beginnende (wedstrijd-)zeiler te voorzien van tips en adviezen. Bij het indelen van de teams, krijgen de beginners de kans om aan boord bij de wat meer ervaren zeilers te stappen.

,,Probeer tijdens het voordewindse rak het gewicht zoveel mogelijk naar voren te verplaatsen”, roept ervaren zeiler Jan Steensma na de finish van de eerste omloop – die hij uiteraard won – in de richting van een van de deelnemers uit de achterhoede. Vanaf het startschip wordt door Jadi van Dijk, voor deze gelegenheid wedstrijdleider, ook lustig gecoacht. “Als je nu overstag gaat, heb je de vrije wind! Ja goed zo, prachtig!”

Onder lichte weersomstandigheden leverde de zeilwedstrijd een levendig schouwspel op. Tijdens de wedstrijdjes was er onderling op speelse wijze commentaar op koers en zeilvoering. Achteraf werden er onder het genot van een drankje diverse situaties nabesproken. ,,Doe't wy by de boppeste tonne kamen, hie Pieter ús romte jaan moatten”, legt Jelte Jan Steensma aan Pieter van der Mark uit. ,,Ja precies, en dáárom moest jij een strafrondje draaien,” vult Jadi van Dijk hem aan. En de sfeer? “Learsum en poerbêst”, aldus aspirant-lid Jouke Eppenga, die afgelopen maandag voor de tweede keer meedeed.

Meedoen?
Op informele wijze kennismaken met wedstrijdzeilen. Leren door te doen. Kennis en ervaring opdoen door af te kijken bij ervaren zeilers. Op deze manier verbindt AWS Eendracht via het water. De komende weken wordt er op maandagavond gezeild op valken van Zeilschool Pean. Start van de voorbespreking, het palaver, is om 18:45 uur. Aanmelden hoeft niet, maar is wel gewenst. Kondig je deelname aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

Foto's: AWS Eendracht

240603 MaandagavondzeilenAWSEendracht 1 1000240603 MaandagavondzeilenAWSEendracht 2 1000240603 MaandagavondzeilenAWSEendracht 3 1000

Nog geen reacties.

(advertentie)