Akkrum.net

Jelmer Steentra uit Akkrum is winnaar van de B-klasse in hret open Fries Kampioenschap schaken geworden. Hij speelde een ijzersterk toernooi, dat door het 175 jaar oude Philidor in Leeuwarden werd georganiseerd. In de slotronde had hij aan remise genoeg had om met zes punten uit zeven wedstrijden ruim Fries kampioen in de B-groep te worden.

Over het algemeen is de B-groep daarmee een bron van aanstormend talent: behalve Jelmer Steenstra hoort daar ook Femke Koning van streekschaakvereniging Mid-Fryslân bij. In de A-groep waren supertalent clubgenoot Osama Arabi, oud-Akkrummer Erik Sparenberg en Jan Hania uit Grou kanshebbers voor de titel.

Mid-Fryslân-voorzitter Peter Koning werd op het laatste moment gepromoveerd naar de A-groep, een zware uitdaging. De schakers speelnden zeven ronden. De sterkste spelers werden in de A-groep ingedeeld. De spelers met een wat lagere speelsterkte vormden de B-groep.

Het Fries Kampioenschap begon voortvarend voor Peter Koning (rating 1788) Hij was de verrassing in ronde 1, met winst op de sterker geachte Ferdi van Bavel (rating 1926) uit Heerenveen. Al gauw kwam hij daarna de topspelers tegen, ondanks goede partijen tegen Erik Sparenberg (2074) en Jan Hania (2194) stond Koning na vier uren schaken met lege handen. Wel haalde de partij tegen Jan Hania het Friesch Dagblad, Jan kreeg daarvoor de spektakelprijs, maar analyse liet zien dat Peter in tijdnood een duidelijke remisekans had gemist.

Osama Arabi, voormalig Grou en lid van ssv Mid Fryslân, is in korte tijd erg sterk geworden, inmiddels een speelsterkte van 2158. Vorig jaar won hij verrassend het Hoogeveen Open toernooi. Osama is voor de KNSB competitie naar Philidor 1 verhuisd, waar hij met ex-Mid Friezen Erik Sparenberg en Jippe Kamstra samen speelt.
Op het Fries Kampioenschap begon Osama met een remise, maar pakte daarna drie punten op rij. In ronde 5 volgde de strijd om de titel tegen Amir Nicolai uit Dokkum. Hoewel Osama in de provinciale competitie nog van hem had gewonnen, moest hij nu zijn meerdere erkennen in Amir, die daarna onbedreigd Fries Kampioen kon worden. Osama won zijn laatste twee partijen nog wel, waarbij vooral de partij tegen Erik Sparenberg in rond4 7 zeer fraai was, maar verder dan een gedeelde 2e plaats zat er dit jaar niet in.

Talent uit Akkrum-Nes
In de B-groep begon Femke Koning uit Nes (rating 1653) erg sterk met tweemaal winst en tweemaal remise. Jelmer Steenstra uit Akkrum (rating 1525) begon zelfs nog beter met vier winstpartijen. Niet verwonderlijk als je weet dat deze twee talenten afgelopen jaar veel sterker zijn geworden en met Mid-Fryslân 2 ruim kampioen zijn geworden in de FSB 1e klasse.

In ronde vijf volgde de machtsstrijd Jelmer - Femke, een Mid-Frysk onderonsje die (naar verwachting) in remise eindigde. Op dat moment bleven de Mid-Friezen duidelijk kanshebbers voor de eerste én tweede plaats in de B-groep. Maar in de laatste twee ronden bleek Femke niet op haar best, verloor helaas tweemaal van sterke spelers en eindigde uiteindelijk als 8e met 3,5 punten uit 7 wedstrijden.

“Geweldig in de B-klasse”
Jelmer Steenstra uit Akkrum speelde een geweldig toernooi. Zijn winst in ronde 2 tegen Ilya Bondarev (1656) en in ronde 4 tegen Pieter Hoekstra (1659) leverden hem al de spektakelprijs in de B-groep op. Na de remise tegen Femke in ronde 5, herhaalde hij dat nogmaals in ronde 6 tegen Elmadani Bokal (1603). Deze laatste partij bleek dermate indrukwekkend dat schaakverslaggever Dolf Wissman hier op vrijdag 14 oktober zijn schaakrubriek in het Friesch Dagblad aan wijdde, met als commentaar: “Die Weense opening tegen Bokal ... en het vervolg ... dat was inderdaad een prachtpartij! Je kunt betogen dat hij er om vroeg en de zaak in hogere zin wel heel snel beslist was, maar je speelde het nagenoeg perfect, dat zie je niet vaak op FK-Groep B-nivo!”.

Foto's: Eelke Heidinga (Philidor)