Akkrum.net

Gespannen gezichten in de jurywagen van het Slingeraap-bestuur waar commentator Klaas Oenema wacht op de laatste sprong van de avond. Die sprong leverde vorig jaar nog een nieuw Fries record op toen Jochem van Kalsbeek 16.34 meter wist te springen. Co-commentator Herman Gaarman staat naast het zandbed te wachten om Jochem wederom in de armen te kunnen sluiten. Een vreugde-uitbarsting zoals vorig jaar blijft uit, maar de winnaar van 2022 laat in de sprongen ervoor zien dat hij opnieuw met recht tot kampioen gekroond kan worden bij de heren senioren.

Het evenement begon zaterdagmiddag toen er van 14.00 tot 15.00 uur gelegenheid was om in te springen. De grote belangstelling voor het oefenen deed de commissie beslissen om het inspringen met een goed half uur te verlengen.

Zo'n goede drie kwartier van te voren stroomden de toeschouwers het Slingeraapterrein al op. Om half 7 stond niks de start van het evenement meer in de weg. Beginnend met de dames junioren voor meisjes tot en met 16 jaar, waar onder andere de kampioen van vorig jaar, Alieke Wijma, zich verzekerde van een finaleplaats. Bij de heren junioren wisten onder andere Johan Streekstra, Bjarne Mulder en Amar Gandoer de finale te halen.

Favorieten droog naar de overkant

Na de junioren was het de beurt aan de senioren. In beide categorieën,  dames- en heren senioren, kwamen de favorieten droog aan de overkant. Respectievelijk Alie Haanstra en Jochem van Kalsbeek betraden de finaleronde met de verste sprongen.

Bij de meisjes wist de kampioen van vorig jaar, Alieke Wijma, haar titel te prolongeren door voor te blijven op nummer twee, Saar Madelief de Vries uit Akkrum, en de in Nes wonende Femke Haanstra. Bij de jongens wist de nummer drie van vorig jaar, Amar Gandoer, Bjarne Mulder en Johan Streekstra, beide uit Akkrum, te verslaan.

Na de jeugd was het de beurt aan de senioren met als eerst de 35+-klassen. Bij de dames wist Karin van Laer uit Akkrum, die samen met haar twee zussen deelnam, de titel te pakken, terwijl Mark Goerres bij de mannen als eerste eindigde.
In de categorie dames senioren wist Alie Haanstra de titel te pakken, maar om de tweede plek moest nog gestreden worden. Debutante Femke Oenema wist deze strijd te winnen waardoor Wendy Schaap genoegen moest nemen met de derde plek.

Debutant op derde plek
In de finale bij de mannen wisten debutanten Anco van Gorkum uit Akkrum en Tomas IJzerman uit Wageningen te verrassen met een finaleplaats. Met die prestatie voegden ze zich in het rijtje met Michel Geertsma, Pepijn de Vlieger en Jochem van Kalsbeek. Laatstgenoemde kon ook dit jaar op het hoogste trede van het podium plaats nemen. Achter hem eindigde Pepijn de Vlieger op een verdienstelijke tweede plek, maar ook Tomas IJzerman mag tijdens zijn debuut tevreden zijn met een derde plek.

Veertigste editie
De 39ste editie wordt door de commissie als een groot succes ervaren met de grote getallen aan toeschouwers en deelnemers. Toch zijn de blikken al weer op de volgende editie gericht. Vanwege het jubileum van de 40ste editie zal de commissie uitpakken met een nóg groter evenement.

Bij de foto:

Else de Wit zwiert aan het lange touw over De Boarn. Het publiek geniet.

Foto: Alex Zwart

Nog geen reacties.

(advertentie)