Akkrum.net

De kansen zijn fifty-fifty in de voetbalwedstrijd tussen Oranje en Argentinië. Voetbaltrainer en oud-bondscoach Foppe de Haan uit Nes (H) volgt het WK Voetbal in Qatar vrijdagavond thuis, op de bank. Samen met de oranjeploeg speelde hij in 2008 ook tegen Argentinië. Tips voor de huidige bondscoach Louis van Gaal heeft hij zeker: ,,,Op het goeie moment scoren’’. Of dat lukt, zien 250 voetbalfans tijdens de Hollandsche Avond in eetcafé Kromme Knilles, waar de voetbalwedstrijd op groot scherm wordt vertoond.

,,Het is niet zo dat de een beter is. Argentinië zal voetballend een beetje beter zijn. Maar als het allemaal bij ons klopt, hebben we net zoveel kans’’, zegt De Haan in Radio Qatar , de dagelijkse podcast van de Leeuwarder Courant tijdens het WK voetbal.

De wedstrijd tegen Argentinië in 2008 had Nederland moeten winnen, zegt De Haan. Onder andere de toen 20-jarige Lionel Messi stond in het veld. Foppe de Haan mag dus als ervaringsdeskundige worden gezien als het gaat om het te lijf gaan van het Argentinië van Messi in een kwartfinale van een mondiaal toptoernooi, schrijft de LC.
 
'Soms saai, maar het gaat nu om winnen'
De Haan zegt begrip te hebben voor de tactiek van Van Gaal, die door velen wordt gezien als afwachtend en soms saai. ,,Het gaat nu om winnen. Kijk, als je in de competitie speelt, is het toch anders. Dan wil je mensen vermaken, zoals wij ooit bij Heerenveen deden. We hadden toen een selectie waarvan we wisten dat we niet zouden degraderen. Maar op zo’n WK is het heel anders. Dan is het een kwestie van winnen. Dus zet je de tering naar de nering, denk ik. Dat is lang niet altijd leuk. Maar wel de werkelijkheid.’’
 
'Noppert: twee koppen groter, dus de beste'
Of De Haan nog een mening heeft over de Jouster keeper Andries Noppert? ,,Voor het WK zei ik al: je moet Noppert erbij nemen. Bijlow is misschien net zo goed, maar Noppert is twee koppen groter. Dus is Noppert de beste. Hij is goed met z’n voeten, hij heeft balgevoelige vingers. Er glipt geen bal bij hem weg. En z’n lengte is gewoon een voordeel.’’

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)