Akkrum.net

Esther Kalfsbeek en haar paard Liby zijn samen met het Nederlandse team op de wereldkampioenschappen Endurance in het Franse Monpazier als vierde geëindigd. In de wedstrijd over 160 kilometer eindigden de vijf ruiters met hun paarden in een gezamenlijke tijd van 32:32:36 uur. De Franse equipe legde het parcours in 26:33:11 uur af. ,,Ik ben mega-trots op mijn stoere paardje; dat ie het zo goed heeft gedaan’’, aldus Esther Kalfsbeek, die in De Veenhoop woont en in Akkrum dierenarts is.

De vierde plek - na Frankrijk, China en Maleisië - is voor de Nederlandse vrouwen een opsteker. De omstandigheden in het Zuid-Franse vestingstadje Monpazier waren zwaar. De start was ‘s ochtends vroeg om half zes in de gietende regen ,,Even later kwam daar onweer bij’’, vertelt Esther Kalfsbeek, ,,In het pikkedonker werd onze weg verlicht door de flitsen, dat was wel echt heftig. De paarden trekken zich daar eigenlijk niets van aan en galopperen gewoon door.’’

In een veld van 120 deelnemers finishten Esther Kalfsbeek en haar paard Liby ‘s avonds om negen op de veertigste plek. ,,Toen was het al weer donker.’’ De prestatie was het resultaat van acht maanden intensieve trainingen. Esther Kalfsbeek was blij dat ze uiteindelijk werd geselecteerd om mee te mogen doen aan de WK Endurance, die op zaterdag 7 september 2024 is verreden.

Door alle regen waren de paden erg slecht geworden. ,,Het was veel glibberen en glijden. Ik reed op dat moment met een andere Nederlandse combinatie, Carmen Römer en haar paard Indira. ,,Zij ging in de tweede ronde met paard en al onderuit. Gelukkig konden ze beiden wel doorrijden.’’ Twee andere leden van het Nederlandse team moesten voortijdig opgeven. Het paard Fripon van Roos Shanti ging er na de vijfde ronde vanwege een metabool uit en Zaïn van Jarmila Lakeman gleed na de eerste rond uit op het gladde parcours.

Zes rondes
De wedstrijd zelf is over zes rondes verdeeld met na elke ronde een controle van het paard. Daarbij wordt door dierenartsen gekeken naar hartslag, vochtbalans en eventuele kreupelheid. Ook is er dan een pauze, waarin paard en ruiter kunnen eten en drinken. Het parcours zelf heeft geen hindernissen en de snelste wint.

Strenge controles
De controles tijdens de endurance zijn streng. De hartslag van de paarden moet na binnenkomst snel 64 of lager zijn. Daarom wordt tijdens de ronde bij groompunten gekoeld. Liby bleek na derde ronde bij controle door de dierenarts iets gevoelig, maar mocht wel door. De voorbenen werden in de pauzes in emmers ijswater gekoeld.

De keuring na iedere ronde is steeds heel spannend, aldus Kalfsbeek. ,,Als de dierenarts vindt dat het paard niet goed is, mag je niet door. Het is goed dat ze de gezondheid van het paard in de gaten houden. Ook bij de keuring voor de laatste ronde was Liby helemaal in goede conditie.’’

Foto's: Esther Kalfsbeek

240907 Monpazier WKEndurance EstherKalfsbeek 2240907 Monpazier WKEndurance EstherKalfsbeek 3240907 Monpazier WKEndurance EstherKalfsbeek pauze240907 Monpazier WKEndurance EstherKalfsbeek pauze2240907 Monpazier WKEndurance EstherKalfsbeek pauze3240907 Monpazier WKEndurance EstherKalfsbeek pauze4240914 Akkrum endurance EstherKalfsbeek

Nog geen reacties.

(advertentie)