Akkrum.net

Deelnemers aan de Young Solar-race in konvooi door De Boarn bij Akkrum

Het Drachtster Lyceum heeft de titel in de Young Solar-klasse van Nederlandse Zonnebootraces 2020 gewonnen. Na twee verschillende races in de wateren rond Akkrum eindigde het team royaal voor rsg Slingerbos Levant uit Harderwijk en het Leeuwarder Lyceum, dat derde werd. In totaal 26 zonneboten streden in Akkrum om de hoogste eer.

Het Rondje Akkrum leverde direct al winst voor het Drachtster Lyceum op. De wedstrijd begint met een hardloopstart over een kleine kilometer. Pas nadat de hardloper de boot heeft aangetikt, mag er worden gestart. Daarna wordt een uur lang een rondje over de wateren in Akkrum gevaren. Het d’Oultremont College uit Drunen pakte de winst in de sprint, die over het water van de oude Boarn in het karakteristieke dorpscentrum van Akkrum wordt gevaren.

Elfstedentocht
De zonnebootrace in Akkrum geldt als de proloog van The Ultimate Solar Boat Challenge oftewel de Elfstedentocht, die in twee weekenden wordt gevaren. De start is 10 juni in Leeuwarden en eindigt het eerste weekend in Workum op 11 juni. Daarna treffen de teams elkaar weer in het weekend van 23-25 juni.

Doop nieuw type zonneboot
De teams uit heel Nederland kwamen met een nieuw type zonneboot, dat speciaal voor de Young Solar-klasse is ontwikkeld. Het eerste schip werd tijdens de NK-titelstrijd in Akkrum officieel gedoopt door directeur Gerda van der Singel van Miedema Bouwmaterialen, die de bouwpakketten voor de scholen beschikbaar stelde.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Havenmeester Sietse Kroes (links) heeft het voortdurend druk met het te water laten van de zonneboten op de helling van de passantenhaven. De deelnemers aan de NK Zonnebootrace 2022 zorgen soms voor files.Havenmeester Sietse Kroes (links) heeft het voortdurend druk met het te water laten van de zonneboten op de helling van de passantenhaven. De deelnemers aan de NK Zonnebootrace 2022 zorgen soms voor files.

Nog geen reacties.

(advertentie)