Akkrum.net

Vaste prik: op de winterse zondagochtenden 10:00 uur staan ze op de hoek bij woninginrichter Cor Oosterhoff in Akkrum. Een groepje wielrenners maakt zich klaar voor een zondagse rit door het Friese landschap. De los-vaste groep fietst al sinds het jaar 2000 in wisselende samenstelling en in de zomer ook op maandag, woensdag en afhankelijk van het weer op vrijdag. De vertreklocatie is in overleg.

Boarnstayers is opgericht door een zevental fanatieke fietsers, die uit de schaats- en wielersport komen. De eerste jaren fietsten ze samen, maar na verloop van tijd haakten meer enthousiaste wielrenners aan. In totaal zijn er nu 22 mensen, die meefietsen, niet continu, meestal bestaat het groepje uit zo’n vijf wielrenners. Van de zeven initiatiefnemers fietst er nu nog eentje. Er kunnen wel weer meer mensen bij, vertelt Peter Bergsma.

Meefietsen
,,Wij willen graag een grotere groep fietsers uit onze omgeving bereiken om bijvoorbeeld op zondagochtend mee te fietsen. Het lijkt erop dat een hoop mensen niet weten dat we actief zijn en op gezette tijde fietsen. In onze omgeving zien we veel wielrenners altijd alleen weggaan, alleen op Nes zouden we er zo wel vijftien fietsers er bij kunnen krijgen.’’
 
De wielrenners van Boarnstayers vormen een losse groep. ,,We zijn geen officiële vereniging’’, vertelt Peter Bergsma. De fietsers komen uit een straal van zo’n 15 kilometer rond Akkrum-Nes. ,,In dit gebied zoeken we meer mensen, die het leuk vinden om mee te fietsen. We zien in onze omgeving veel wielrenners van divers niveau en we willen hen graag bereiken om zondags of op andere dagen van de week met ons te fietsen.’’
 
Routes
Boarnstayers heeft een eigen appgroep op Whatsapp en een Strava-groep, waarin de routes worden uitgestippeld en bijgehouden. In de Whatsapp-groep wordt ,,uitsluitend gemeld wie er wel of niet mee gaan of dat we eerder dan de afgesproken tijd weggaan, omdat we bijvoorbeeld een rondje Lauwersoog gaan fietsen. We maken nooit een plan. Lekker informeel fietsen is het voornaamste doel.’’
 
,,Het spreekt voor zich dat wij ons aan de verkeersregels houden, daar verplichten we de mensen toe, net als het dragen van een fietshelm. Dat geldt ook voor de vooraf de afgesproken route en snelheid, zodat iedereen kan meekomen. Het gemiddelde tempo ligt op 27 tot 30 km per uur. Verplicht is ook het twee aan twee rijden en het elkaar waarschuwen bij tegemoetkomend en achteropkomend verkeer.’’ Alle wielrenners nemen volgens afspraak ook twee binnenbanden en een pomp mee.
 
Drie jaar geleden hebben de groepsleden eigen clubkleding aangeschaft. ,,Het is geen verplichting om dit tenue te dragen, maar dat zou wel erg leuk zijn.’’ De kleding is via een van de leden van de Boarnstayers te bestellen.
  • Vertrektijden in de winter: elke zondag tien uur bij Cor Oosterhof Akkrum.
  • Vanaf het late voorjaar tot de herfst bij voldoende licht op maandag en woensdag 19:00 uur vertrek vanaf de vaste brug aanhet begin van De Opstekker in Nes (H).

Foto's: Boarnstayers

  • 240415 Boarnstayers 1 c SandervanOoyen

240317 Akkrum Nes Boarnstayers wielrenners tenue

240415 Boarnstayers 2 c SandervanOoyen

Nog geen reacties.

(advertentie)