Akkrum.net

Spectaculaire taferelen bij de start van de tweede omloop in de valkenklasse    (foto AWS Eendracht)
Spectaculaire taferelen bij de start van de tweede omloop in de valkenklasse (foto AWS Eendracht)

Tientallen mensen meldden zich op zaterdag 13 juli jongstleden bij de start van de hardzeilpartij die ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van AWS Eendracht georganiseerd werd. Speciaal voor deze gelegenheid was door de vereniging een tiental polyvalken beschikbaar gesteld. Naast de polyvalkenklasse werd er gezeild in een vrijeklasse op SW-waarde.

“De baan lei er machtig moai yn. Troch de west-súdwesten wyn, hienen wy as wedstriidlieding de kâns om er krekt foar it het feestterrein op de wâl in moai yn’e wynse startline yn te lizzen”, aldus wedstrijdcommissaris te water, Jelte Jan Steensma. Het gaf de toeschouwers de kans om getuige te zijn van de spectaculaire taferelen die zich voorafgaand aan en tijdens de start afspeelden.


Vrije klasse

De wind was in de basis een krappe 5 bft, maar met de buiigheid en toenemende vlagen, werd het gedurende de middag steeds uitdagender. Zodanig dat de wedstrijdleiding, bij monde van hoofdscheidsrechter Jan Steensma, bij de tweede omloop voor de polyvalkenklasse, eenmaal reven verplicht stelde. In de vrije klasse werd gestreden door een bont gezelschap. Broers Tuinenga – Jelmer (14, RS Tera) en de 12 jaar oude Ties (Optimist) namen het op tegen de familie Koot in een polyvalk en routiniers Frans Goerres (wedstrijdvalk) en Pieter Piersma (tjotter). Door diverse redenen besloten Pieter Piersma en Jelmer Tuinenga in de tweede omloop niet meer te starten. De wedstrijd leverde voor Goerres een klinkende overwinning op en een eervolle tweede plek voor Ties Tuinenga die als wedstrijdzeiler in de optimist al enige tijd stevig aan de weg timmert. Ondanks zijn opgave in de tweede omloop, haalde Piersma toch een derde plek in het eindklassement van de vrije klasse.

Polyvalken klasse

In de polyvalkenklasse deden tien boten mee. De verdeling van de deelnemers over de huurvalken gebeurde op basis van loting. Een grabbel in de speciaal voor deze gelegenheid ter beschikking gestelde AWS Eendracht muts, bepaalde wie met welke boot voer.

Bij de eerste omloop was goed zichtbaar dat de ervaring, de beperkte ruimte op de Meinesleat, en een kleine dosis geluk bepalend was voor wie er met de beste uitgangspositie aan het kruisrak op de Meinesleat mocht beginnen. Toch was het waarschijnlijk vooral de ervaring van routinier Geert Heerschop die ervoor zorgde dat hij vrije wind had bij de start. Gevolgd door Thom van der Mark die samen met zijn maat Tim Meijer voer. Bij de finish van de eerste omloop waren de rollen omgedraaid. De jonge mannen lagen voor op Heerschop, die met Alex Ziel en Nienke Pot voer. Maar het strijdende duo was intussen voorbijgesneld door Bart Stobbe die met zijn zoon en schoonzoon als eerste over de finish ging. Van der Mark werd tweede, Heerschop derde.

Spannende ontknoping

Bij de tweede omloop deed de volgorde van het veld het publiek sidderen van spanning. De top twee van de eerste omloop was bij de tweede start in geen velden of wegen te bekennen. Wederom startte Heerschop met een pikstart. Wat zou dit betekenen voor het eindklassement? Pas ver in de achterhoede kwamen we Stobbe en Van der Mark tegen. De overwinning leek voor het grijpen. Heerschop had zijn jeugdige enthousiasme van voor aanvang van de hardzeilpartij omgezet in actie. Dit was de man met een plan. Had hij met zijn team de beste keuzes gemaakt? Alles binnen zijn bereik heeft hij aangegrepen om er met de eindoverwinning van door te kunnen gaan.

Als eerste stoof Heerschop onder inmiddels kracht 6 beaufort in het voordewindse rak het startfinish gebied binnen. Of het genoeg was om te winnen, hing in alles af van wie er zich als tweede zou melden. Zelfs wanneer het Van der Mark gelukt zou zijn om naar de voorhoede van het veld te zeilen, zou het voor Heerschop genoeg zijn voor een overwinning. Toch moest hij het hoofd buigen. Want het waren niet de jonge jongens, maar het was niemand minder de geslepen Bart Stobbe die vanuit de achterhoede naar de kop van de wedstrijd was gekruist. Hij kwam als tweede over de meet en wist daardoor Heerschop voor te blijven en de eerste plaats in het eindklassement op zijn naam te schrijven.

Van der Mark en Meijer hadden nog wel zicht op het podium, zo leek het lang. Tot dat Baukje Dijkstra, die zich opmerkelijk genoeg bij de eerste omloop pas na aanvang van de startprocedure bij de wedstrijdleiding meldde en zo de instructies bij het palaver miste, die vervolgens in diezelfde eerste omloop vals startte en moest omkeren om nu wel na het startsignaal over de streep te gaan, de belabberde start van haar deelname aan deze hardzeilpartij op een puike manier revancheerde en in de tweede omloop zelfs als derde over de finish kwam. Het kwam haar op een gelijk aantal punten te staan met Van der Mark. Doordat zij in de laatste race aanmerkelijk beter eindigde, werd aan haar de derde plaats in het eindklassement toebedeeld.

De verdere uitslag van de wedstrijd is hieronder te lezen.

 

Wedstrijdleider Jan Steensma bij het PalaverWhatsApp Image 2024 07 14 at 22.28.53 1WhatsApp Image 2024 07 14 at 22.28.53 2WhatsApp Image 2024 07 14 at 22.28.53 3WhatsApp Image 2024 07 14 at 22.28.53 4WhatsApp Image 2024 07 14 at 22.28.54

 

 

Nog geen reacties.

(advertentie)