Akkrum.net

Beeld uit Omrop Fryslân-video van huldiging Klasina Seinstra in Akkrum

Terwijl Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent in 1997 uitbundig werd gehuldigd, bleef het rond de vrouwelijke deelnemers aan de Tocht der Tochten ijzig stil. Klasina Seinstra werd op de dag zelf niet gehuldigd, dat gebeurde pas de volgende dag in Akkrum, nu precies 25 jaar geleden.

Op het ijs van De Boarn voor hotel Goerres stond het bomvol met mensen. Het publiek was massaal toegestroomd om de winnares van de vijftiende Elfstedentocht toe te juichen. Klasina Seinstra was na de tocht van tweehonderd kilometer de dag ervoor geblesseerd aan haar voet. Met de ene voet in een gymschoen en de ander in rekverband werd ze op een in elkaar gespijkerde, feestelijk versierde slee in Akkrum rondgereden.

De organiserende stichting Akkrum-Nes Centraal vond een huldiging van de vrouwelijke winnares van de Elfstedentocht niet meer dan op zijn plaats. Burgemeester Ype Dijkstra van Boarnsterhim was gecharterd en hing haar een fraaie krans om. Het gejuich was niet van de lucht. Omrop Fryslân maakte opnamen van de huldiging in Akkrum, die ‘s avonds tijdens het interview met Klasina Seinstra op de landelijke omroep NOS opnieuw werden uitgezonden.

 

Of klik hier om het filmpje op Facebook te bekijken

Video: Omrop Fryslân, met dank aan Sietze Eelsingh

 

Nog geen reacties.

(advertentie)