Het wooncomplex Welgelegen bestaat uit tien woningen en was aanvankelijk alleen bedoeld voor weduwen of ongehuwde dames. Inmiddels zijn ook mannen welkom in het karakteristieke woongebouw. Stichtster is Suster van der Vegt, naar wie een straat in Akkrum is vernoemd.
Suster van der Vegt
Suster was de enige dochter van Rinse Wiebes van der Vegt en Janke Annes Annes. Rinse en Janke dienden op de boerderij van Sake Meintes Visser en Suster Sijnes van der Goot. Blijkbaar bestond er een goede relatie tussen Janke Annes en de kinderloze boerin, want in 1841 werd Janke haar dochtertje naar haar vernoemd. Deze boerin is eerder getrouwd geweest met Jentje Klazes de Groot en heeft in haar leven een behoorlijk fortuin vergaard. In 1843 erfde Janke, de moeder van de 2-jarige Suster van der Vegt de tuin met koepel, de z.g. Welgelegen boerderij en diverse andere bezittingen. Door vererving werd Suster van der Vegt later eveneens zeer welgesteld.
Welgelegen
Stichting Welgelegen ontstond als gevolg van de laatste wil van Suster van der Vegt. Suster trouwde nimmer en na haar overlijden in 1924 leidde een bepaling in haar testament tot de bouw van Welgelegen. Dit gebouw was bestemd voor ”bewoning van weduwen of ongehuwde dames zonder inwonende kinderen uit de fatsoenlijke burgerstand, de Protestantsche godsdienst belijdende, en wonende in de provincie Friesland of in die provincie geboren uit Friesche ouders, wier inkomen niet toereikend zijn om in hun onderhoud behoorlijk te voorzien om een zorgeloos en rustig leven zooveel doenlijk te verzekeren”. Niemand weet of ze het voorbeeld van Folkert Kuipers die in 1900 Coopersburg liet bouwen, heeft willen volgen.
Het ontwerp
Welgelegen, bestaande uit tien woningen met in het midden het hoge hoofdgebouw, is door de gemeente-architect S. Hoekstra ontworpen in de z.g. Amsterdamse Schoolstijl en de tuin naar een ontwerp uit 1929 van de Groningse tuinarchitect Verdenicus in de Engelse Landschapstijl.
Opmerkelijk is dat de indeling van elke woning nog steeds origineel is met in de hal de zwartwitte mozaïektegels met de trap naar de open zolder. In de hal zijn 6 deuren. Deze geven toegang tot de woonkamer van zestien vierkante meter, de slaapkamer met een wastafel, het toilet, de keuken en hier tegenover de berging waarin nu een doucheruimte is opgenomen. Elke woning heeft een eigen c.v.-installatie met warm water en isolatieglas in de meeste ramen. In het hoofdgebouw is gelegenheid om in de centrale berging een fiets te stallen. De tuin wordt door een lokaal hoveniersbedrijf onderhouden terwijl alle bewoners bij de voordeur aan de achterzijde van het gebouw zelf een border verzorgen.
Huidige functie
De regenten streven naar instandhouding van het complex in de originele staat. In de koepel wordt nog regelmatig vergaderd. Nog steeds worden de oorspronkelijke eerder genoemde doelstellingen van Suster van der Vegts testament zoveel mogelijk nagestreefd. Het toelatingsbeleid is uiteraard aangepast aan de huidige omstandigheden.
Informatie:
Stichting Welgelegen
Yteke van der Wal, Akkrum
Tel 06 15115420