Akkrum.net

Boerebrêge Akkrum, maart 1968

De geschiedenis en ontwikkeling van het dorp Akkrum zijn nauw verbonden met water. De oude rivier de Boorne met de aansluitende kanalen, vaarten en sloten bepalen het gezicht van Akkrum. Het dorp telt dan ook een groot aantal bruggen. Voor een deel zijn dit lage, vaste bruggen over kleinere wateren en daarnaast een aantal beweegbare bruggen over belangrijke vaarroutes. Voor de recreatieve functie van Akkrum is het in stand houden van deze bruggen van groot belang. Vaarrecreatie is immers een belangrijke economische factor voor het dorp Akkrum.


In het midden van de vorige eeuw lagen over de Boorne in Akkrum totaal 6 bruggen. De brug in Rijksweg 32 is 20 jaar geleden vervangen door het Leppa-akwadukt.

Varend over de Boorne vanuit westelijke richting naar het dorp is de eerste brug die je passeert de “Boerebrêge”.  De brug was de toegangspoort tot het dorp. De meestal openstaande brug vormde met aan weerszijden de beide karakteristieke gemetselde rondboog brughoofden het eerste beeld van het waterrijke dorp. Bijzonder is dat op nog geen 100 meter afstand een tweede historische klapbrug, de Smellebrêge, over de Boorne ligt. Beide bruggen hebben een hoge culturele en historische waarde.

De bruggen vormen een onderdeel van het lint aan cultuurhistorische objecten aan dit deel van de Boorne, zoals de meer dan 100 jaar oude houtzagerij aan de Ljouwerterdyk, het rijksmonumentale Coopersburg met het unieke mausoleum en de een aantal jaren terug herbouwde “Akkrumer skytstoel”.

Draaibrug
Oorspronkelijk lag op de plek van de “Boerebrêge” een draaibrug. In opdracht van de Provincie Friesland is in 1894 de oude draaibrug vervangen door een klapbrug. De brug diende voor het landbouwverkeer naar de landerijen aan de overzijde van de Boorne. De raming voor de bouwkosten van de nieuwe brug bedroeg in dat jaar 6.040 gulden.  Direct na gereedkomen van de bouw is de brug in eigendom overgedragen aan de eigenaresse van de aanliggende boerderij, de bekende Akkrummer  weldoenster Suster van der Vegt.
 

De brug stond meestal omhoog om het scheepvaartverkeer zo weinig mogelijk te hinderen. In 1977 kocht de toenmalige gemeente Utingeradeel de boerderij en landerijen voor uitbreidingplannen aan de noordzijde van het dorp. De brug deed daarna geen dienst meer en werd in 1979 afgebroken. Alleen de beide brughoofden bleven bestaan. In 1989 is het noordelijke brughoofd verkocht aan de bewoner van de daar aanliggende woning, die in 1991 dat brughoofd voor eigen rekening heeft laten restaureren.

Luchtfoto uit 1958 met de openstaande Boerebrêge (rechts) en de Smellebrêge .219 org

(advertentie)