Akkrum.net

Een plons in de Hoaitesleat bij Langweer was nodig om het stiertje van veehouder Sjoerd Miedema uit Haskerdijken te vangen. Met grote moeite kon het dier, dat met negentige andere koeien in de Hoaitepolder overwinterde, worden gevangen. Leden van westernsportclub Northern Outlaws kwamen op hun snelle en wendbare quarter horses, maar konden hun lasso zaterdag niet om de nek van de stier krijgen.

De vangpogingen werden pas een succes nadat de stier een duik in het ijskoude water de Hoaitesleat nam. Het dier dreigde naar de overkant te zwemmen, maar kwam toch terug. Op dat moment konden de veedrijvers het touw om de nek van de stier leggen. Met behulp van de trekker met voorlader van veehouder Jelle de Vries kon het uitgeputte dier op de walkant worden getakeld.

Aanvankelijk doel was om de stier met de quarter horses naar het vanghok te drijven, waar eerder de andere koeien en kleinvee waren gevangen. Het was inmiddels de derde poging. Eerder gebruikte Miedema zijn Friese paarden om dichtbij de ontsnapte stier te komen.

Na castratie gaan in totaal twaalf stieren als os naar de Lytse Deelen bij Haskerdijken, waar ze tot aan de slacht worden geweid. Het biovlees wordt in Yn 'e Sinne Farm van Joël van den Broek in Jirnsum verkocht.

Foto's/video: Rianne de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)