Akkrum.net

Op de boerderij van familie Van der Meer in Akkrum: de dochters Rinske, Laura en op schoot Jildou.

Marcus en Irma van der Meer en hun kinderen Rinske, Laura en Jildou uit Akkrum horen tot de ruim vijftig melkveehouders, die centraal staan in een boek over de agrarische sector. Boerin Sjoukje van Warmerdam-Bergstra uit Aldeboarn sprak met ze en fotografeerde het hele gezin. Ze maakte het boek als protest tegen het Nederlandse stikstofbeleid. In de verhalen vertellen de boeren over hun bedrijven, die soms al eeuwenlang familiebezit zijn.

In twee maanden tekende Van Warmerdam de verhalen van de boerengezinnen uit de hele provincie op. ,,Ze hebben allemaal hun verhaal verteld en willen graag - als de kinderen groter zijn - de keuze kunnen hebben over de bedrijfsovername. Ondanks de zorgen proberen we op onze boerderij in Aldeboarn zelf ook te genieten. Op ons melkveebedrijf werken en leven we met passie en volle overtuiging. Onze dochters zijn vaak in de stal bij hun heit. Als je de plannen ziet, dan rijst bij ons de vraag of er in de toekomst nog een plek voor ons in Nederland is’’

"Berucht stikstofkaartje"
,,Met dit project wil ik graag de burgers het echte verhaal achter het boerenleven vertellen. Het idee borrelde op toen de landbouwminister het beruchte stikstofkaartje van Nederland presenteerde. Op dat moment ontstond in de agrarische sector heel veel onrust.’’ Samen met haar man Ronald van Warmerdam runt zij een melkveebedrijf met 115 koeien in Aldeboarn. Daarnaast heeft ze een baan in de gehandicaptenzorg.
 
Passie
,,Fotograferen is mijn grote passie. Zolang ik mij kan herinneren, was ik altijd met fotograferen bezig. Ook werd ik wel gevraagd om anderen te fotograferen. Na een flink aantal cursussen gevolgd te hebben heb ik sinds 2015 een studio in onze nieuwe koeienstal. Na de shoot hebben we altijd de mogelijkheid voor een rondleiding over het bedrijf en bij onze melkrobots of elders te kijken.’’
 

Met een aantal boerinnen heeft Sjoukje van Warmerdam- Bergstra het boek aan de Friese landbouwgedeputeerde Klaas Fokkinga aan. De verhalen met foto's plaatst ze elke dinsdag en vrijdag op de Facebook-pagina bergstrafotografie. Meer foto's van het project staan op www.bergstrafotografie.nl.

Foto's: Sjoukje van Warmerdam-Bergstra

Boerin en fotografe Sjoukje van Warmerdam-Bergstra tussen de koeien.SjoukjevanWarmerdam_Bergstra.jpg

Nog geen reacties.

(advertentie)