Akkrum.net

Met meetelektroden aan een lange stroomdraad en een Excel-sheet in de mobiel hebben medewerkers van ingenieursbureau Fugro woensdag 13 en donderdag 14 september 2023 een begin gemaakt met het lokaliseren van de lekkages in het Leppa Akwadukt bij Akkrum. De stroming van het grondwater kan op deze manier exact worden gevonden. Houten paaltjes met blauw en rood geverfde koppen markeerden het zoekgebied. ,,Anders weten we niet waar we moeten zijn’’, aldus de toelichting van een van de vier Fugro-medewerkers.

Rijkswaterstaat Noord-Nederland wil de exactie locaties van de vier lekken vinden voor het met het definitieve herstel begint. De gaten in de folie onder het aquaudct ontstonden in december 2021 toen een gestuurde boring van glasvezelkabellegger Selecta Infratechniek uit Rotterdam mis ging.

Langs een lang meetlint is met de schep om de twee meter een graspol weggehaald. De meetelectrode moet goed contact met de koude grond hebben om iets waar te kunnen nemen. Ook onder het wegdek van de Bokkumer Omwei is gemeten. Om goed contact met het asfalt te krijgen werden klodders klei gebruikt. De metingen zijn over een lengte van 286 meter en breedte van twaalf meter om de twee meter uitgevoerd.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

23091350 Peilbuis fugro Aquaduct Akkrum

 

23091351 Peilbuis fugro Aquaduct Akkrum

Nog geen reacties.

(advertentie)