Akkrum.net

Archieffoto: Daan Spijkerman maakt rollades klaar voor de voedselbank

Slager Daan Spijkerman en groep zes van de Ds. Hasperschol in Akkrum staan centraal in een NOS-reportage over het tekort aan personeel in het slagersvak. De cameraploeg filmde maandag in de klas tijdens een gastles van Spijkerman. Aanleiding was de actie Week van de Slager, waarmee het tekort aan slagers moet worden teruggedrongen. De uitzending was vanochtend op Radio1 en op televisie in de ochtendjournaals van NPO1.

Het tekort aan opvolgers in de 1.708 slagerijen in Nederland speelt in Akkrum niet. Vader Henk Spijkerman vond in beide zoon Daan en Henk een paar enthousiaste vakmannen. Elders is dat lang niet altijd het geval, laat de televisiereportage zien. Ook aan winkelpersoneel is een groot tekort. NOS: ,,In 2007 werkten nog 22.000 Nederlanders als slager, in 2021 waren dat er nog maar 12.000. De grootste groep slagers was tussen de 45 tot 75 jaar oud, wat de vrees voor vergrijzing verklaart. In 2015 besteedden Nederlanders 1,9 procent van hun inkomen aan vlees. In 2020 was dat 2,1 procent.’’

In groep zes van de Ds. Hasperschool is niet iedereen zonder meer voorstander van het eten van vlees, zo ervoer Daan Spijkerman. "Ik wil denk ik in het dierenasiel werken later", vertelt Lyanne in de reportage. "Ik houd meer van levende dieren. Dode dieren lijken me een beetje eng." Ook Roïse wil geen slager worden: "Ik kan niet zo goed tegen bloed. De messen waren ook eng, maar de grootste bleef gelukkig in het doosje." "Mij lijkt het best wel leuk om slager te worden", zegt Elivia. "Het ruikt daar altijd heel lekker en zo smaakt het ook. Mijn lievelingsvlees is denk ik een frikandel."

In het klaslokaal heeft slager Spijkerman het woord 'klimaat' geen een keer in de mond genomen. "Ik denk dat mijn taak is om het slagersvak goed neer te zetten. Als we dan toch minder vlees moeten eten is het beter om te kiezen voor een bewust stukje ambachtelijk vlees."

Meer op NOS:
- Slager vindt maar moeilijk een opvolger

Foto/beeld: NOS

Nog geen reacties.

(advertentie)