Akkrum.net

Het karakteristieke schoepenrad van hekraderboot Frisian Queen uit Akkrum is voor groot onderhoud weg geweest. Schipper Pieter Meeter en zijn rechterhand Andries Brouwer hebben het stalen gevaarte donderdag in Oppenhuizen opgehaald en vrijdag de twaalf keer twee planken weer gemonteerd. Daarvoor moesten ze over het water, omdat het vier meter brede en vijf meter hoge schoepenrad niet op een vrachtwagen onder viaducten door kan.

Het werd hoog tijd dat het stalen rad werd gestraald en van een nieuwe coating werd voorzien. ,, Wy hawwe it sels wol in pear kear skildere, mar it sjocht der no wer moai út’’, aldus Pieter Meeter, die samen met vader Eildert Meeter aan het roer van de rondvaartonderneming staat.

Het verkeersrood van de nieuwe verf op het schoepenrad steekt in het zonlicht fel af tegen het wit van de rondvaartboot, die de Meeters van 1990 tot 1993 zelf in Mississippi-stijl opbouwden. De raderboot vergt regelmatig onderhoud. Jaarlijks wordt het interieur geschilderd, zoals het lakken van de vloer, de bar en zijpanelen. Ook de dekken zijn elk jaar aan de beurt. Om de twee jaar wordt de buitenkant, waaronder de karakteristieke hekken, in de verf gezet.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)